"İftara yetişecek oruçlular bir saat öncesinden yola çıksın"

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) adına açıklama yapan Bilim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Dr. Hasan Çağlayan, trafiği yoğun olan kentlerde oruçluların en az bir saat öncesinden yola çıkmaları, evlerine iftara gideceklerin...

Google Haberlere Abone ol
"İftara yetişecek oruçlular bir saat öncesinden yola çıksın"

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) adına açıklama yapan Bilim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Dr. Hasan Çağlayan, trafiği yoğun olan kentlerde oruçluların en az bir saat öncesinden yola çıkmaları, evlerine iftara gideceklerin sert araç kullanmamaları ve birbirlerine korna çalmamaları uyarılarında bulundu.

Dernek adına yazılı bir açıklama yapan Psikiyatrist Hasan Çağlayan, sürücülere, yaşlı ve hasta kişilere Ramazan ayı için bir dizi uyarılarda bulundu. Sürücülerin akşam iftara ulaşmak için sabırlı olmalarını ifade eden Çağlayan, iftar ve sahur sonrası ise kesinlikle yola çıkılmamasını, şehirlerarası trafikte 2-3 saatte bir mola verilerek el ve yüzün soğuk suyla yıkanması tavsiyesinde bulundu.

Oruçlu kişilerin trafikteki durumunun önemli olduğunu, beslenme ve sahurdan dolayı kişinin günübirlik yaşam tarzı ve davranışlarının değiştiğini belirten Çağlayan; "Sabah uykulu ve yorgun trafiğe çıkmanın ve bir de sigara vs. başka alışkanlığı var ise kişide gerilimin olacağı mümkündür. Bir de kişi kendisini buna şartlandırmış ise psikolojik davranışları bozulacaktır. Dikkat dağınıklığı olması ve kontrol dışı hareketler sergilemesi (ani tepki ve kızgınlıklar gibi) kaza olasılığını artırmaktadır’’ ifadelerini kullandı. Çağlayan, akşam aç karnına (kan şekeri düşmüş) bir an önce iftara yetişme davranışı ve alışkanlığı, aynı saatlerde trafikteki yoğunluk, kişideki gerilim ve dikkatin azalması durumlarının kazalara davetiye çıkardığına dikkat çekti.

‘’Oruçta esas olan sadece belirli süre yiyip içmemek değil, aynı zamanda kişinin tüm dünyevi zevklerinden kendisini uzak tutma, dolayısıyla maddi ve manevi psikolojik olarak arınmaya karar vermesi ve uygulamasıdır’’ diyen Çağlayan, Ramazan ayında alkol tüketiminin belli bir düzeyde azaldığını, bazı bağımlıların bile bir ay süre ile alkol almaktan vazgeçtiğini, Ramazan’da belirgin derecede suça eğilimde azalma olduğunu söyledi. Çağlayan, orucun olumlu etkilerinin yanında bilinçsizce hasta ve yaşlı kişilerin oruca başlamadan önce kesin olarak doktorlarına danışması ve tedavilerini de ihmal etmemelerinin önemli olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar