İftar sofrasında tatlı ve meyveyi bir saat sonra tüketin

İftar sofralarını süsleyen tatlı ve meyvelerin yemekten en az bir saat sonra tüketilmesinin faydalı olduğu bildirildi. Ara verilmeden yapılacak tüketimin kam şekerinin hızla yükselmesini ve sonrasında aniden yorgunluk hissi, uyuklama hali yaşandığına...

Google Haberlere Abone ol
İftar sofrasında tatlı ve meyveyi bir saat sonra tüketin

İftar sofralarını süsleyen tatlı ve meyvelerin yemekten en az bir saat sonra tüketilmesinin faydalı olduğu bildirildi. Ara verilmeden yapılacak tüketimin kam şekerinin hızla yükselmesini ve sonrasında aniden yorgunluk hissi, uyuklama hali yaşandığına dikkat çekildi.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, Ramazan ayında oruç tutanların iftar yemeği sonrasında oluşan bazı şikayetlerinin nedenleri ve nasıl önlemler alacağı ile ilgili bilgiler verdi. İftar sonrası hemen tatlı veya meyve tüketimine geçilmemesini isteyen Dr. Ahmet Öksüzkaya, “En azından 1-1.5 saat ara verilmelidir. Bu ara verilmeden tatlı tüketilecek olursa kan şekerinin hızlı yükselmesi sonucu aniden yorgunluk hissi oluşur, uyuklama hali yaşanır. Sonrasında ise kan şekeri çok düşer, yeniden tatlı tüketme isteği artar. Bu şekilde bir beslenme döngüsü fazla enerji alım nedeniyle kilo alımına yol açar.” dedi.

İftardan 1 saat sonra yapılacak hafif tempoda 30-45 dakikalık yürüyüş öneren Dr. Ahmet Öksüzkaya, yürüyüşün kan şekerimizi normal sınırlarda tutmaya yardımcı olduğunu hatırlattı. Dr. Öksüzkaya, “Yürüyüş sonrasında da ara öğün tüketmek, gün boyunca yavaşlayan metabolizmamızı desteklememize yardımcı olur. Bu öğünde süt, yoğurt, kefir, ayran ve meyvelerden ya da sütlü tatlılardan (dondurma, sütlaç, muhallebi, güllaç) veya meyveli tatlılardan tercih edilebilir. Hamur tatlılarından mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Hamur tatlıları daha yoğun kalori içerirler. Ayrıca, yanma gibi mide şikâyetlerine neden olabilirler.” uyarısında bulundu.

“Ramazan'da mutlaka sahura kalkmaya devam edilmelidir” diyen Dr. Ahmet Öksüzkaya, gece çok geç saatlerde yatmamalı ve vücudun dinlenmesine olanak sağlanması gerektiğini vurguladı. Öksüzkaya; sahur için uyanıp, yine hazımsızlık yaşamamak için öğün tüketiminden 1 saat sonrasında yatılmasının faydalı olacağına dikkat çekti.

Dr. Ahmet Öksüzkaya, çoğu insanın gece sahura kalkmak yerine ya yatmadan önce sahurunu tüketmeyi tercih etmekte ya da sahur yapılacak saate kadar uyanık kaldığını hatırlattı. Dr. Ahmet Öksüzkaya; gece yatmadan, henüz sahur vaktine 3-4 saat varken, ana öğün tüketmek, bağırsakların dinlenmesine fırsat vermeden, onları daha çok yormaya, gün içinde daha çok açlık hissetmemize, metabolizmamızın daha fazla yavaşlamasına ve dolayısıyla da hem mide-bağırsak problemleri yaşamamıza hem de kilo alımına neden olacağını söyledi.

CİHAN

Yorumlar