İçişleri Bakanı Ala’ya ‘Cemaati Bitirme Eylem Planı’ soruldu

Bağımsız Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, ‘Cemaati Bitirme Eylem Planı’nı sordu. Yıldırım, “Hiçbir delile dayanmadığı ve hukuksuz taleplerin yer aldığı düşünülen bu talimatla, mütedeyyin insanların...

Google Haberlere Abone ol
İçişleri Bakanı Ala’ya ‘Cemaati Bitirme Eylem Planı’ soruldu

Bağımsız Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, ‘Cemaati Bitirme Eylem Planı’nı sordu. Yıldırım, “Hiçbir delile dayanmadığı ve hukuksuz taleplerin yer aldığı düşünülen bu talimatla, mütedeyyin insanların aleyhine sahte deliller mi üretilmek istenmektedir?” sorusunu yöneltti.

Basına yansıyan ve hukukçuların tepkisini çeken ‘Cemaati Bitirme Eylem Planı’ konusu TBMM’ye taşındı. Bağımsız Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması için Meclis’e bir soru önergesi sundu. Söz konusu talimatın hem ceza hukuku hem de anayasal haklar açısından sayısız ihlaller içermekte olduğunu kaydeden Milletvekili Yıldırım, “Darbe dönemlerini hatırlatan, insan hak ve özgürlüklerinin müdahalede sınır tanımayan, masumiyet karinesini, delilsiz suç isnat edilmemesi kuralını, özel hayatın gizliliğinin korunması haklarını hiçe saymakta olduğu ifade edilmektedir. Hiçbir somut bilgi ve belge zikredilmeden, hiçbir delile dayanmadan, sivil ve mütedeyyin insanları hedefe koyan, hukuksuz taleplerin yer aldığı, sanki bu cemaatin bir örgüt kapsamına sokulmak için özel olarak hazırlanmış izlenimi veren bu talimat, hukukçular tarafından büyük tepki ile karşılanmıştır.” ifadelerine yer verdi.

BAKAN ALA'YA SORULAR

Bağımsız Burdur Milletvekili Yıldırım’ın, İçişleri Bakanı Ala’nın cevaplaması üzere TBMM’ye sunduğu sorular şu şekilde:

-Bu talimat bahane edilerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Anayasa ile güvence altına alınmış kişisel verilerinin toplanmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Eğer yapılmaktaysa hangi hukuki dayanağa göre yapılmaktadır?

-Söz konusu talimat bahane edilerek, Türkiye geneli tüm firmalar ve gerçek kişiler baskı altına mı alınmak istenmektedir? 28 Şubat dönemlerini aratmayan psikolojik harekât yöntemleri mi kullanılmak istenmektedir?

-Bakanlığınıza bağlı olarak çalışan Emniyet Genel Müdürlüğü, bu talimatın gereğini yerine getirmek için kurum veya kurumlar ile görüşmeler yapmış mıdır?

-Hiçbir delile dayanmadığı ve hukuksuz taleplerin yer aldığı düşünülen bu talimatla, mütedeyyin insanların aleyhine sahte deliller mi üretilmek istenmektedir?

-Her zaman masumiyet karinesinden bahseden hükümet yetkilileri ortadayken, hakkında hiçbir delil ve soruşturma olmadığı halde bir cemaati ve zümreyi karalamayı neyle açıklıyorsunuz? Masumiyet karinesi, sadece belirli kişiler için mi geçerlidir? Bu masumiyet karinesini siyasiler mi, yoksa hukuk mu belirlemektedir?

CİHAN

Yorumlar