HÜRSİAD, üyelerine güneşten enerji üretimini anlattı

Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği(HÜRSİAD) düzenlediği bir toplantıyla güneşten elektrik enerjisi üretimi konusunda üyelerini bilgilendirdi.

Google Haberlere Abone ol
HÜRSİAD, üyelerine güneşten enerji üretimini anlattı

Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği(HÜRSİAD) düzenlediği bir toplantıyla güneşten elektrik enerjisi üretimi konusunda üyelerini bilgilendirdi.

HÜRSİAD Başkanı Niyazi Diler, günümüzde gelişen teknolojiyle beraber enerji tüketiminin önemli bir artış gösterdiğini, enerji noktasında sıkıntı yaşamamak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için alternatif enerji kaynaklarının çok büyük önem arz ettiğini söyledi.

Tunçmatik Grup CEO'su Mehmet Özer, tarafından güneşten enerji elde etmenin yolları detaylı bir şekilde anlatıldı. Mehmet Özer, güneşten enerji elde etmenin hiç de zor olmadığını anlatırken, "Güneşten elde etmek için yola koyulduklarında ilk görüşmelerde ilgili kuruluşlar bu işi sadece Almanlar'ın yaptığını söyledi. Bu işin ne kadar önemli olduğunu göstermek ve hazır kaynaklarımızı vakit kaybetmeden kullanmak düşüncesiyle ‘Güneşe’ adını verdiğimiz, güneşten enerji elde edenler derneğini kurduk." ifadelerini kullandı.

Güneşten elektrik enerjisi elde etmenin hiç de zor olmadığını, kısa sürede ucuz ve zararsız bir yolla enerji elde edildiğini ifade eden Özer, "5 yıl önce 1MW’lık bir tesisin kurulumu 4 milyon Euro iken günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu rakam 1,3 milyon Euro’ya kadar gerilemiş olup 6 ay gibi kısa bir zamanda da tesis elektrik enerjisi üretmeye hazır hale geliyor." diye konuştu. Özer, güneşten enerji üretmede Türkiye’nin Avrupa’da İspanya'dan sonra 2’nci büyük potansiyele sahip bir ülke olduğunu kaydetti. Özer, şunları söyledi: "Ülkemizin günümüzde elektrik enerjisinin yüzde 50 sini dogalgazdan elde ettiğini hesap edersek, alternatif enerji kaynağı güneş enerjisini tüm yurt genelinde yaymak hem enerjide dışa bağımlılığı azaltacak hem de kendi kaynaklarımızı kullandığımız için cari açık azalacaktır."

Özer, bazı firmaların 100 kilowatlık bir güneş enerji santralinin kurulu olduğunu ve elektriğini güneşten sağladığını söyledi. Özer, sistemin çok amaçlı olarak iş yerlerin dışında tarım ve tarlalarda da kullanılabileceğini anlattı.

CİHAN

Yorumlar