Hürriyet'te skandal 'Erdoğan' yazısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de Amerikalıların iki yüzlülüklerini yüzlerine vurması Hürriyet'in Ankara Temsilcisi Tolga Tanış'ı rahatsız etti

Google Haberlere Abone ol
Hürriyet'te skandal 'Erdoğan' yazısı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Hürriyet Gazetesi'nde bugün yer alan bir yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD gezisinde Amerikalı yetkililere gösterdiği tepkiyle alakalı skandal ifadeler kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'lilerin iki yüzlülüklerini yüzüne vurması ilginç ifadelerle eleştirilen yazıda, Erdoğan'ın "hırs ve öfkeyle" hareket ettiği savunuldu. Yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ölçüyü kaçırdığı" imasında da bulunduğu iddia edilmesi de dikkat çekiyor. 

Gazetenin Washington temsilcisi Tolga Tanış tarafından kaleme alınan yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'na katıldıktan sonra ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmeye yer verildi. Girişinde, "İlk akşam çok sakindi halbuki" ifadeleri kullanılan yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suriye ve FETÖ konusunda sık sık iki yüzlü açıklamalarda bulunan Amerikalı yetkilileri bu iki yüzlülüklerini yüzlerine vurmasından duyulan rahatsızlık açıkça ifade edildi. 

"ERDOĞAN'IN HIRS VE ÖFKESİNİN DEĞİŞMEYECEĞİ..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "İkili temaslarda meseleleri ele alış tarzını dinlediğimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın içindeki hırs ve öfkenin değişmeyeceğine bir kez daha ikna oldum. Tek fark, zaman zaman sadece yön değiştiriyor." ifadelerini kullanan gazete temsilcisi, Erdoğan'ın "dipolatik kontolü kaybettiğini" savundu. 

"ERDOĞAN HIRSINI ALAMIYOR"

Cumhurbaşkan Erdoğan'ın Biden ile yaptığı görüşmede, "Kobani'deki yardımdan sizin haberiniz yok ama benim var" şeklinde tepki göstermesini de eleştiren gazete temsilcisi şu skandal ifadeleri kullandı: Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesinde de yapmış. Fetullah Gülen’le başlanıyor. Arada Reza Zarrab’a dair bölümler var. Sonra Suriye’ye geçiyorlar. Ve salonda bulunanlardan Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün şubatta Kobani’ye gidip YPG’den ödül almasına getiriyor konuyu. Ağır biçimde eleştiriyor. McGurk o sırada oturduğu yerden kaykılıp Erdoğan’ın kendisini kast ettiğini belli ediyor. ‘Tamam mesajı aldım’, demek istiyor. Ancak Erdoğan hırsını alamıyor. Toplantı bittikten sonra Amerikalıları salondan uğurlarken bu sefer McGurk’ün yüzüne de söylüyor. “Bir daha yapma” diyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çıkışlarından rahatsız olduğu açıkça belli olan gazete temsilcisi, "Bu yöntem, Türkiye ve Amerika arasındaki farklılıkların aşılmasını sağlar mı, bilmiyorum. Yaşanan şey, sadece söylem üzerinden baktığınızda, Batlı entelektüellerin tekrar etmeyi çok sevdiği “Soğukkanlı Batılı, duygusal Doğulu” çelişkisi çünkü. Ve bunun masada nasıl sonuç verdiğinin de tarihte birçok örneği var." diyor. 

ABD YÖNETİMİ HASSAS DAVRANIYORMUŞ

Yazıda yer alan skandal ifadelerde ABD yönetiminin tavrı olumlu bulunarak övülüyor ve  şöyle devam ediyor: Fakat mesele şu ki, iş gittikçe tırmanıyor. Ve Erdoğan da bunu devam ettiriyor. Amerikalılar bahsetmek istemiyorlar mesela. Gülen meselesinde söylemlerini sonunda değiştirdiler. Ankara ve Washington arasındaki YPG çatlağını da mümkün olduğunca örtmeye çalışıyorlar. Tel Abyad’da geçen hafta Amerikan askerlerine ateş açılması olayında gördüm. Önce yazılı açıklama yapacaktı Pentagon. Sonra “Konu hassas, ancak şu birim bilgi verebilir” dediler. O birime gittim. Bu sefer de onlar, “Ancak sözlü olarak perde arkası anlatabiliriz, yazılı ve on the record olmaz” dediler. Eğer bir yaralanma olayı olsa 2003 Çuval Olayı’ndan beri iki tarafın askerleri arasında yaşanmış en büyük krizdi. Ama Amerikalılar işi büyütmemek için ellerinden geleni yaptı. Erdoğan ise tam tersine New York’a geldiğinde üstüne üstüne gitti. Biden’la aralarında geçen silah yardımı konuşmasını halka açık bir toplantıda kendi duyurdu.

ERDOĞAN ÖLÇÜYÜ KAÇIRDI İMASI
 
Erdoğan'ın tavrı konusunda, "Bu yeni bir tavır." diyen gazete temsilcisi "Örneğin mesele ABD’yi ilgilendirdiğinde, Erdoğan’ın eskiden gözettiği bazı ölçüleri terk ettiği gözleniyor. Erdoğan’ın ABD karşısındaki tonunun daha da sertleştiğini, diplomatik kontrolü bir tarafa bıraktığını söylemek mümkün. Bu gezi, Erdoğan’ın bu başlıklardaki hassasiyetini de bir kenara bıraktığını gösteren örneklerle doluydu. Zira Biden’la olan toplantıda öyle şeyler aktarıyor ki Erdoğan... Detayları yakında ortaya çıkacak öyle ağır suçlamalar var ki..." şeklinde devam ediyor. 

 

Yorumlar