"Hukukçular Birliği Vakfı adına yapılan basın açıklaması vakfımızı bağlamaz"

Hukukçular Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Avukat Hayrettin Açıkgöz ile yönetim kurulu üyesi avukat Hasan Basri Aksoy, Hukukçular Birliği Vakfı adına yapılan basın açıklamasının vakfı bağlamadığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
"Hukukçular Birliği Vakfı adına yapılan basın açıklaması vakfımızı bağlamaz"

Hukukçular Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Avukat Hayrettin Açıkgöz ile yönetim kurulu üyesi avukat Hasan Basri Aksoy, Hukukçular Birliği Vakfı adına yapılan basın açıklamasının vakfı bağlamadığını bildirdi.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Avukat Hayrettin Açıkgöz ile yönetim kurulu üyesi avukat Hasan Basri Aksoy, vakıf başkanı Sinan Kılıçkaya'nın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) eleştiren açıklamasına tepki gösterdi. Açıkgöz ve Aksoy, Hukukçular Birliği Vakfı adına yapılan böyle bir basın açıklamasının vakfı bağlamadığını kaydetti.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında çıkan ve Hukukçular Birliği adına yapıldığı bildirilen basın açıklamasının, vakfın ilgili kurulları tarafından görüşülerek yapılmasına karar verilen bir açıklama olmadığı vurgulandı.

Dün yapılan HSYK'nın basın açıklamasının, hukuka müdahale olduğunu içeren basın açıklamasının vakfın yönetiminin bilgisi dışında, Vakıf Başkanı Kılıçkaya tarafından kaleme alındığı ve yayınlandığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu nedenle kendisinin şahsi görüşleri olup, sadece kendisini bağlar, vakfımızı bağlamaz. Vakfımızın şu ana kadar süregelen demokratik çizgisine de aykırıdır. 17 Aralık 2013 tarihinde başlayan yolsuzluk soruşturması nedeniyle yürütme tarafından yargıya sürekli müdahale edilmiş, önce kolluk kuvvetleri görevden alınmış, bununla yetinilmemiş, tüm Türkiye'de bir cadı avı başlatılmış ve birçok ilde toplamda 400 üst düzey kolluk personelinin görevleri değiştirilmiştir. Bununla da yetinilmemiş, yeni savcılar atanmıştır. Akabinde alel acele adli kolluk yönetmeliği Anayasa'ya ve evrensel hukukun temel ilkelerine aykırı bir şekilde değiştirilmiştir. Daha vahimi ise yeni başlayacak bir soruşturmada hükümet tarafından atanan kolluk kuvvetleri bağlı bulunduğu savcının emrine uymamış, direnmiştir. Bilahare soruşturmayı yürüten savcı baskı altına alınmış yürütmekte olduğu soruşturmadan el çektirilmiştir. Tüm bunlar açıkça yürütmenin yargıya müdahalesi ve baskı altına almaya çalışmasıdır. Yasama ve yürütmenin bir kişinin iki dudağı arasına sıkıştığı ülkemizde yürütmeyi kontrol edebilecek tek mekanizma olan yargının bu şekilde sindirilmesi kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracağı gibi büyük bir kaos ortamına da zemin hazırlayacaktır. Bu minvalde açıkça yürütmenin yargıya müdahalesinin bunca örneği ortada dururken HSYK'nın basın açıklamasının yargıya müdahale olduğunu ve üstüne üstlük bununla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu söylemek, vakfımızın istikrarlı demokrat çizgisine gölge düşürmüştür." denildi.


CİHAN

Yorumlar