Hukuk ve Hayat, mağdur öğrenci ve velilere hukuki destek verecek

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap, özel okullarda çocukların suçlu gibi sorguya alınmalarının hukuken ve pedagojik olarak yanlış olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Hukuk ve Hayat, mağdur öğrenci ve velilere hukuki destek verecek

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap, özel okullarda çocukların suçlu gibi sorguya alınmalarının hukuken ve pedagojik olarak yanlış olduğunu vurguladı. Mehmet Kasap, utanç uygulamasının sorumlularının cezalandırılmasının takipçisi olacağını belirterek mağdur olan öğrenci ve velilere her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı.

    Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap, özel eğitim kurumlarında öğrencilerin Milli Eğitim müfettişleri tarafından suçlu gibi sorguya alınmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

    “Ülkemiz hukukun askıya alındığı olağanüstü bir dönemden geçmektedir.” denilen açıklamada, devletin her alanda özgürlükleri hiçe sayan uygulamalar yapmakta icat ettiği soyut düşmanı gerekçe göstererek olağanüstü uygulamalara imza attığı vurgulandı.

    DARBE DÖNEMİNİ ARATMAYAN FİİLİ UYGULAMA YAPILIYOR

    Maddison’un “Özgürlüklerin en büyük düşmanı savaştır, zira devlete olağanüstü yetkiler kullanma fırsatı verir” sözlerini hatırlatan Kasap, şöyle devam etti: “Maddison bir kez daha haklı çıkmakta; uydurulan bir yapı ile mücadele adı altında darbe dönemlerini aratmayan fiili uygulamalar ifa edilmektedir. Bunlardan bir tanesini de her gün farklı bir şehir ve özel okulda ortaya çıkan ani müfettiş baskınları ve müfettişlerce sorguya alınan çocuklardır. Son günlerde ülkemizin farklı şehirlerinde Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri özel eğitim kurumlarına ani baskınlar yapmakta ve henüz reşit olmayan öğrencileri sorguya almaktadır.”

    Uygulamanın hukuka aykırı olduğuna dikkat çeken Kasap, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizin de onayladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre (md.1) “18 yaşına kadar her insan çocuk sayılır” ve evrensel hukuk ilkelerine göre çocuk sayılan öğrencilerin, suçlu gibi sorguya alınmaları, hem hukuken hem de pedagojik olarak son derece yanlıştır. Aynı sözleşmenin 40. maddesinde, “her çocuk, tanıklık etmek ya da suç ikrarında bulunmak için zorlanmayacağının garantisi altındadır” denilmektedir. Henüz reşit bile olmayan söz konusu öğrenciler, müfettişler tarafından öğretmenleri aleyhine tanıklığa zorlanmaktadır. Bu uygulama eğitim ortamının güvenliğini ihlal etmekte, öğrenci – öğretmen ilişkilerini zehirlemektedir. Sorgu uygulamalarında yöneltilen sorular ise Anayasa’mızın “hiç kimse düşünce, inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz” kuralını açıkça ihlal etmektedir. Tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeleri ve Anayasamızı açıkça ihlal eden bu uygulama derhal durdurulmalıdır. Hukuk ve Hayat Derneği olarak, bu utanç uygulamasının sorumlularının cezalandırılmasının takipçisi olacağımızı belirtir, mağdur olan öğrenci ve velilere her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduğumuzu, kamuoyuna saygı ile duyururuz.” CİHAN

Yorumlar