'Hukuk devletinde yolsuzluklarla sonuna kadar mücadele edilmelidir'

TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Demokrasinin İşleyişi ve Hukuk Devleti’ konulu konferansta konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkan Danışmanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
'Hukuk devletinde yolsuzluklarla sonuna kadar mücadele edilmelidir'

TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Demokrasinin İşleyişi ve Hukuk Devleti’ konulu konferansta konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkan Danışmanı Prof. Dr. Necdet Basa, “Bize göre hukuk devletinde ve demokraside yolsuzluklarla sonuna kadar mücadele edilmelidir. Paralel devlete, derin devlete izin verilmez.” dedi.

TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Demokrasinin İşleyişi ve Hukuk Devleti’ konulu konferansa TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, ABD Barolar Birliği Başkanı James R. Silkenat ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Danışmanı Prof. Dr. Necdet Basa katıldı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ameliyat olduğu için temsilen konferansa katılan Necdet Basa, hukuk ihlallerinin azımsanmayacak bir kısmının hakim ve savcıların doğruyu doğru olmayandan, suçluyu suçsuzdan, haklıyı haksızdan ayırabilmek için adil yargılamanın tek geçerli yol olduğunu içselleştirememiş olmalarından kaynaklandığını söyledi. Basa, “Suçlamanın ağırlığının suçlamanın gerçek olduğunu gösterdiği dönem ortaçağ karanlığıdır. Bize göre hukuk devletinde ve demokraside yolsuzluklarla sonuna kadar mücadele edilmelidir. Paralel devlete, derin devlete izin verilmez, bu iki sorumluluktan birini görüp diğerini görmemek olmaz. Adil yargılama istemek her yurttaşın hakkıdır. Adil yargılama isteği, darbelere destek vermek, yolsuzluk soruşturmasını gölgelemek anlamına gelmez.” şekline konuştu.

“Bize göre askeri darbeler demokrasiye ve topluma zarar vermiştir.” diyen Basa, şöyle devam etti: “Darbeler, siyasi partilerin kurumsallaşmasını önlemiş, sivil toplum örgütlenmelerine izin vermemiş, demokrasi bir yaşam biçimi olamamıştır. Milli orduya kumpas davalarının konusu askeri darbe teşebbüsleri olsa da bu davalarda gerçeğe ulaşılması adil yargılama hakkına saygı duyulmasına bağlıdır. Bu davalarda da adil yargılama hakkı ihlal edilmiştir.”

Basa, yeniden yargılama ile ilgili tekliflerini de şöyle sıraladı: “Görev yönünden bozulabilmesinin kanun hükmüne bağlanması, bunların yeniden yargılanmaları halinde bunların daha önceki davalara bakan hakimlerden hiç birisinin olmaması, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’in haksız bulması halinde tazminatın bu hakimlere ödetilmesi, gizli tanıklığın kaldırılması, adli kolluk sisteminin koyulması olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Azami tutukluluk süresinin 3 yılla sınırlanması da bir başka olmazsa olmazlardandır.”
CİHAN

Yorumlar