HÜDA PAR: BDP ve AK Parti'nin miting günleri yasaya aykırı şekilde değiştirildi

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Bitlis il teşkilatı, ilde seçim kurulu tarafından BDP ve AK Parti'nin miting günlerinin yasaya aykırı şekilde değiştirildiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
HÜDA PAR: BDP ve AK Parti'nin miting günleri yasaya aykırı şekilde değiştirildi

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Bitlis il teşkilatı, ilde seçim kurulu tarafından BDP ve AK Parti'nin miting günlerinin yasaya aykırı şekilde değiştirildiğini savundu.

Parti il binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HÜDA PAR Bitlis Belediye başkan adayı Cengiz Karakaya, kanunda, seçimlerde 298 sayılı yasanın 49, 50 ve 56. maddesine göre, merkez ilçe seçim kurulu başkanlığında propaganda gün ve saatlerinin değiştirilmemesi söz konusu olmasına rağmen, bu maddenin BDP ve AK Parti için görmezden gelindiğini ileri sürdü.

Parti olarak kendilerinin de miting günü ve saati için başvuruları olduğunu, ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından bu taleplerinin 298 sayılı yasanın 49, 50 ve 56 maddeleri gereğince reddedildiğini kaydeden Karakaya, “Hukuksuzluk ve adaletsizlik öğrendik. Bitlis İl Seçim Kurulu başkanlığına dilekçe verdik. Dilekçemizde, seçimlerde 298 sayılı yasanın 49, 50 ve 56. maddesince kura çekilmiştir. Çekilen kura neticesinde merkez ilçe seçim kurulu başkanlığında propaganda gün ve saatlerinin değiştirilemez olmasına karar verilmiştir. Kura çıkan karar için AK Parti ve BDP itiraz etmiştir. Merkez Seçim Kurulu haksız olarak propaganda gün ve saatlerini değiştirmiştir. Bu alınan yanlış kararın derhal iptal edilmesini istiyoruz.” dedi.

Karakaya, açıklamasının devamında belgeleri göstererek, şunları anlattı: “Daha önce bizler 28 Mart 2014 tarihinde miting yapma isteğimizi bildirdik. Bu bildirimiz kabul edilmeyerek hukuksuzluk ve adaletsizlik olmasın diye kura çekiminin yapılması istendi. Bizler de kabul ettik. Çekilen kurada HÜDA PAR 29.03.2014 tarihi saat 14.00-16.00 arasında miting yapma hakkını kazandı. Bizlere, İl Seçim Kurulu'nda yapılan kuraların neticesinde hiçbir şekilde yerlerin ve saatlerin değiştirilmeyeceğine, hiçbir siyasi partinin başka bir siyasi partiyle yer değiştiremeyeceğine dahil belgeleriyle bizlere tebliğ edilmiştir. Fakat bizler öğrendik ki 25 Mart 2014 tarihinde mitingi olan BDP ile 27 Mart 2014 tarihinde mitingi olan AKP İl Yüksek Seçim Kurulu'na başvurarak, bu tarihlerini hukuksuz bir şekilde değiştirmişlerdir.”

Olayı öğrenmeleri üzerine itiraz dilekçelerini verdiklerini belirten Karakaya, “Yapılan il başkanları toplantısında daha önce yapılan kuraya istinaden böyle yeni bir karar alındığını il başkanlığımıza bildirilmiştir. İl başkanımız bize verilen kararda böyle bir değişmenin olmayacağını bildirerek, bu yapılanın tamamen daha önce bildirilen karara aykırı olup, hiçbir hukuki gerekçesinin olmadığını kendilerine iletmiştir. İtiraz dilekçemizi verdikten sonra bizlere kararın 24 Mart 2014 tarihinde verileceği belirtildi. O gün adalet sarayının önüne gittik. Kapıda bulunan polis memuru kimsenin içeriye alınmayacağına dair talimat aldıklarını belirtiler. Ben de belediye başkan adayı olarak içeriye gireceğimi belirttim. Ve içeriye girdim. Yaklaşık dört saat kapıda partimizin yetkilileri muhatap alınmayarak bekletilmiştir. Bu esnada AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ile belediye başkan adayı Fehmi Alaydın, adalet sarayına girerek yaklaşık 50 dakika içerde görüşme yaptıktan sonra çıkmıştır. Çıkan iki şahsın ardından bize kararı vereceğini söyleyen hakime kararın ne olduğunu söylediğimizde bize verdiği cevap şudur: Bu akşam karar vereceğiz size yarın bildireceğiz’ denilmiştir. Bizler kendilerine soruyoruz? Acaba akşam kararı nerede alacaksını? Ki bizlere bildireceksiniz.” şeklinde konuştu.

“HUKUK SKANDALI YAŞANMIŞTIR”

Bitlis’te seçime kısa bir süre kalmasına karşın bir hukuk skandalının yaşandığına dikkat çeken Karakaya, şöyle devam etti: “50 dakika orada neler konuşulduğunu bilmiyoruz. Bu görüşmelerin ardında itiraz dilekçemizin reddedilerek hukuksuzca kararın verilmesi, orada konuşan hukuksuzluğun ne olduğunu anlıyoruz ve endişe ediyoruz. Buradan BDP’ye seslenmek istiyorum. 'Sizin miting gününüz bugündür. Neden bizden ve diğer siyasi partilerden habersiz gidip hukuksuzca miting günlerinizi değiştiriyorsunuz. Buna da karşılıklı anlaşma diyorsunuz fakat elimizde karar vardır değiştirilemez. Yapılan bu hukuksuzluklar hakimin huzurunda yapılmıştır. Burada YSK’nın seçim skandalı vardır. Bu adaletsizliği AKP ve BDP birlikte yapmıştır. Yapılan bu hukuksuzluktan derhal geri dönülmesini istiyoruz. Karşılıklı anlaşma halinde yapıldığını denilen değiştirmenin öyle olmadığı, elimizde bulunan ve basın yoluyla kamuoyuna belgeleriyle paylaşmışızdır. Söylediklerimizin tamamının resmi belgeleri elimizde mevcuttur. Bunun birer nüshasını basınla paylaştık. AKP’nin değiştirmişiz dediği miting gün ve saatinde mitingi bulunan Bağımsız Türkiye Partisi, il başkanı kendilerinden habersiz bir şekilde ilgili genel sekreterinin dilekçeyle becayiş yaptığını ve bu yapılanın kabul etmediklerine dair seçim kuruluna itiraz dilekçesini verdiklerini elimizde bulunan resmi dilekçede görülmektedir.”

Hukuki yollarla kendilerine yapılan hukuksuzlukların takipçileri olacağını vurgulayan Karakaya, “Değil şimdiki milletvekillerimiz, kim gelirse gelsin hukuki yollarla bu işin takipçileri olacağız. Bütün yasal yollara başvuracağız. Bu yapılan hukuk garabetini halkımıza şikayet ediyoruz. Eğer onların yerinde bizler olmuş olsaydık acaba hukuk yine bu şekilde işleyecek miydi? Bizler 5 aydan bu yana çalışıyoruz. 9 bin eve girdik. 7 bin 500 evde oturduk misyonumuzu ve davamızı anlattık. Bizler yapılan bu hukuksuzluklara rağmen inşallah seçimi de kazanacağız. Kapalı kapılar ardında yapılan gizli anlaşmaları bu şekilde Allah'ın yardımıyla deşifre edip halkımıza anlatacağız.” dedi.

CİHAN

Yorumlar