‘Hizmete Kumpas’ planına milletvekillerinden tepki

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in soru önergesiyle gündeme getirdiği ‘Hizmete Kumpas’ planının Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun’un hukuk dışı talimatlarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmesine...

Google Haberlere Abone ol
‘Hizmete Kumpas’ planına milletvekillerinden tepki

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in soru önergesiyle gündeme getirdiği ‘Hizmete Kumpas’ planının Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun’un hukuk dışı talimatlarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmesine tepkiler yağıyor. Hukuk dışı talimatta; insanların silahlı örgüt üyesi yapılması, telefonlarının dinlenmesi, bazı cinayetlerin Cemaat'e yıkılması, kurumların fişlenmesi isteniyor. Muhalefet milletvekilleri, hükümetin kendi ayıbını, yolsuzlukları örtmek ve gizlemek çabalarının geldiği son noktada hiç kimsenin hukuk güvencesi kalmadığını, böyle karanlık bir sistem içinde, böyle bir yönetim anlayışı içinde hiç kimsenin yarın başına ne geleceğini bilemez duruma geldiğine dikkat çekti.

    MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, "Ülkemizde tam bir hukuk garabeti yaşanıyor. Ancak, maalesef ok yaydan çıktı. İnsanları öncelikle suçluyorlar sonrada suç bulmaya çalışıyorlar. Bütün hepsi 17-25 Aralık’taki rezaletin, kepazeliğin ortaya dökülmesinden sonra kendilerini haklı çıkarmak için etrafındaki insanları, memurları, polisleri, savsıyı, hakimi suçlamak suretiyle öncelikle suç isnat ediyorlar. Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in TBMM'ye verdiği soru önergesi bile ibretlik vesikasıdır. Gerçekten yürekler acısı bir durumdayız. Bugün adaletin, yargının bu noktaya gelmesi, polisin savcının, hakimin üzerine bu kadar pervasızca gidilmesi tuzun koktuğunun işaretidir. Maalesef yarın kime güveneceğiz, kime itibar edeceğiz, kimin vermiş olduğu kararlarla yolumuza devam edeceğiz?" şeklinde konuştu.

    Yılmaz, "Hükümet kendi ayıbını, yolsuzluklarını kepazeliklerini kapatmak bunun kamuoyunda sulandırmak, örtmek, gizlemek için verdiği çabaların neticesi buralara kadar geldi. Yanlış yapılıyor, ancak bu yanlışı hesap Türk milletinin sinesinden geri dönecektir. Amaçları kurumların hafızasını sıfırlamak, yenin hafızayı da kendilerine göre oluşturmak. Sıfırladıktan sonra kendilerine göre bir hafıza oluşturmak istiyorlar. Ve şu anda kanun ve yönetmeliklere göre bir hafıza oluşmuş durumda. Bu hafızanın sıfırlanması demek gelecek olan insanların elinin kolunun bağlanması ve kendilerine verilecek doğrular ve kendilerine enjekte edilecek kurallar doğrultunda iş, icraat ve faaliyet göstereceklerdir. Ama Türkiye’de kanunların, tüzüklerin, yönetmeliklerin askıya alındığı bir ortamda yaşıyoruz. " ifadelerini kullandı.

    CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ise "Böyle hayali senaryolar üreterek bugüne kadar insanları nasıl zarara uğratmışlarsa yeni mağduriyetler oluşturmanın hukukta hiçbir yeri yoktur. Ortada bir suç varsa bu kanıtlarıyla ortaya konur, yada şüpheye dair ciddi kanıtlar varsa bunlar ortaya çıkarılır. Kim olursa olsun soruşturulur. Ama bir suç örgütü düşüncesiyle bir senaryo kurup buna göre kanıt oluşturmaya kalkarsanız Ergenekon’da Balyoz’da olduğu gibi binlerce insanı mağdur edersiniz. Türkiye bir hukuk devletiyse hiç kimsenin gücü elinde tutanlar tarafından, yada kendi ürettikleri senaryolarla, kendi ürettikleri delillerle insanların mağdur edilmesini kabul edemeyiz. Hiçbir hukuk sistemi bunu kabul etmez bu tür uygulamaları. Ben orada ciddi bir hukuksuzluk görüyorum. Hükümetin çok hukuka dayanmayan, demokratik geleneklere uygun olmayan sahte delillerle bir proje yürüttüğünü düşünüyorum. Bu tür projeler herkes için uygulanabilir. Bugün birilerine uygulanırken ses çıkarmazsak, yarın başkalarına uygulanırken ses çıkaramayız. Herkesin hukukun eşit olması taraftarıyım." dedi.

     Toptaş şunları söyledi: "Senaryolarla yeni suç tipi oluşturarak Türkiye’de hiç kimse bir sonuca varamaz. Dolayısıyla herkesin aklını başına toplaması gerekiyor. Demokrasiyi savunan herkes hukuk düzeninden, demokratik kurallardan ayrılmasını istemez. Yanlış buluyorum. Yani bunun arkası gelmez. Türkiye’ye yazık olur. Buradan iktidarı dikkatli olmaya, hukuk içerinde kalmaya davet ediyorum.Türkiye’de kimin eli kimin cebinde şu an belli değil. Neden? Çünkü bir hukuk düzeni olmadığından. Şu anda Türkiye’de artık hiç kimsenin bir güvencesi yok. Kimin başına ne gelecek belli değildir. Böyle karanlık bir sistem içinde, böyle bir yönetim anlayışı içinde hiç kimse yarın başına ne gelecek bilemez. Türkiye bu anlamda çok tehlikeli bir süreçten geçiyor." CİHAN

Yorumlar