Hizmet’e ikinci kumpas İstanbul’dan

Hizmet Hareketi’ne kumpas belgesi ile deşifre olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın bir benzerinin İstanbul'da sürdürüldüğü ortaya çıktı. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin avukatı Fikret Duran, usulsüz...

Google Haberlere Abone ol
Hizmet’e ikinci kumpas İstanbul’dan

Hizmet Hareketi’ne kumpas belgesi ile deşifre olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın bir benzerinin İstanbul'da sürdürüldüğü ortaya çıktı. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin avukatı Fikret Duran, usulsüz soruşturma yürüttükleri gerekçesiyle Cumhuriyet Savcıları Fuzuli Aydoğdu ve Başsavcıvekili Faruk Erşan Yılmaz'ı HSYK'ya şikayet etti. Müvekkilleri hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili bilgi talep etmelerine karşın kanuna aykırı şekilde dosyanın kendilerinden saklandığını belirten Duran, iki savcının cezalandırılmasını istedi.

Soruşturma usullerine aykırı bir şekilde yürütülen dosyadan kanuni hakları olmasına rağmen Fethullah Gülen Hocaefendi’nin avukatları bilgi alamadı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen avukatlar, soruşturmayı yürüten savcı Fuzuli Aydoğdu ve Başsavcıvekili Faruk Erşan Yılmaz hakkında HSYK'ya şikayet dilekçesi verdiklerini ve savcılar için görevi kötüye kullanmaktan işlem yapılmasını istedi.

Bazı medya kuruluşlarında Fethullah Gülen hakkında suç duyurusu yapıldığına yönelik haberler çıkması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verdiklerini belirten Avukat Fikret Duran, başsavcılık nezdinde soruşturma dosyası var ise numarasını talep ettiklerini aktardı. Ancak Başsavcıvekili Faruk Erşen Yılmaz'ın, "Herhangi bir soruşturma dosyası tespit edilememiştir." şeklinde cevap verdiğini belirtti.

Söz konusu yazışmadan 15 gün sonra bazı medya organlarında soruşturma dosyasına ait numaranın yayınlandığını ifade eden Duran, "Bu defa dosya numarası da yazılarak müvekkil hakkında bir soruşturma dosyasının varlığından bahsedilmesi üzerine ilgili savcıdan dosya fotokopisini istedik ve temin ettik. Dosyayı incelediğimizde hem başsavcılığa sunduğumuz ilk dilekçenin, hem de başsavcıvekilinin bize verdiği soruşturma dosyası tespit edilememiştir Yazının dosya içerisine konulduğunu öğrendik. Bu husus müvekkil hakkında yürütülen soruşturmanın varlığı başsavcıvekili tarafından bilinmesine rağmen, tarafımıza gerçeğe aykırı bilgi verildiğini ortaya koymaktadır." şeklinde konuştu.

‘SORUŞTURMA UYAP SİSTEMİNE KAYDEDİLMEDİ’

Soruşturmadaki hukuksuzluğun bunlarla bitmediğini belirten Duran, yaklaşık 8 aydır devam eden soruşturmanın UYAP'a da kaydedilmediğini dile getirdi. Duran, "Müvekkilimin TC kimlik numarası soruşturma dosyasını birçok yerinde bulunmaktadır. Hatta bu dosyadan emniyete ve başkaca kurumlara birçok talimat yazıları gönderilmiştir. Buna rağmen bu dakikaya kadar halen soruşturmanın UYAP kaydı yapılmamıştır. Dosyanın UYAP kaydının 8 aydır yapılmaması ve kanuna aykırı bir şekilde gizli soruşturma yürütülmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir." dedi.

Savcılığın bu yolla adil yargılama hakkını ihlal ettiğini vurgulayan Duran, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. Maddesinde düzenlenen ‘adil yargılanma hakkı’ ve ‘kişinin öncelikle kendisine yönelik suçlamanın en kısa zamanda bildirilmesinin, soruşturma ve kovuşturma safhasında silahların eşitliği kuramına uyulması’ yönündeki ilkelerinin ihlal edildiğini" kaydetti.

LATİF ERDOĞAN VE AHMET KELEŞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Soruşturma dosyasının kanuna aykırı bir şekilde gizlenmekle Gülen'in savunma ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini vurgulayan Duran, söz konusu nedenlerle soruşturma savcısı Fuzuli Aydoğdu ve Başsavcıvekili Faruk Erşan Yılmaz hakkında disiplin ve adli soruşturma başlatılması, ayrıca dosyadan el çektirilmeleri için HSYK'ya şikayette bulundu.

Öte yandan Avukat Duran, dosyada tanık sıfatıyla ifadeleri bulunan Latif Erdoğan ve Ahmet Keleş hakkında ‘hakaret ve iftira’ içeren beyanlarından dolayı suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi.

Savcı Aydoğdu'nun yürüttüğü dosyada tek şüphelinin Fethullah Gülen Hocaefendi'nin olduğunu belirten Duran, soruşturma konusu olarak da "Çıkar amaçlı suç örgütü" suçlamasının yer aldığını söyledi. Aydoğdu'nun 10 farklı şikayeti tek soruşturmada birleştiği belirten Duran, ilk şikayet tarihinin 17 Aralık soruşturmalarından önce yapıldığını ve 13 Aralık 2013 tarihinde yapıldığını söyledi. Duran, diğer şikayetlerin ise 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının sonrasında yapıldığını anlattı. Duran, soruşturmaya daha önce takipsizlik kararı verilen dosyalarında eklendiği söyledi.

CİHAN

Yorumlar