Hisarcıklıoğlu: Huzur olmazsa ticaret olmaz

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, reform dönemlerinde Türk özel sektörünün müthiş bir sıçrama yaptığını ancak şimdi yerinde saydıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Huzur olmazsa ticaret olmaz....

Google Haberlere Abone ol
Hisarcıklıoğlu: Huzur olmazsa ticaret olmaz

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, reform dönemlerinde Türk özel sektörünün müthiş bir sıçrama yaptığını ancak şimdi yerinde saydıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Huzur olmazsa ticaret olmaz. Bizim istediğimiz huzurdur. Bize huzur versinler, biz işimize odaklanmak istiyoruz, biz başka bir şey istemiyoruz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) kuruluşunun 125’inci yıldönümü kutlamalarına katıldı. Merinos Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Hisarcıklıoğlu, oda sisteminin Avrupa'dan alındığını ancak kendi kültürümüzün de Avrupalılar tarafından alındığını, ahilik ve localık sistemi ile oda sisteminin aynı şeyler olduğunu dile getirdi.

"Oda sisteminin asıl kurucusu sizsiniz" diyen Hisarcıklıoğlu, " Aslında 125. yaşımızı kutlamıyoruz, 5 asırdır var olan lonca sistemini, kurucusu olduğumuz sistemi kutluyoruz. Üyesine en iyi hizmet eden odalar bizde olacak dedik. Türkiye'de bir ilki başlattık. O da işlemlerinde de otellerde olduğu gibi yıldızlama var. Yani 5 yıldızlı odalar var. BTSO, bugün Paris, Londra odaları üyelerine hangi standartlarda hizmet veriyorlarsa, o standartlarda hizmet veriyorlar." diye konuştu.

"YERİMİZDE SAYIYORUZ, REFORM ATEŞİNİ TEKRARDAN YAKALIM"

Dünyanın gittiği noktayı Türkiye'nin daha hızlı kat etmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Çünkü 17. ekonomiyiz. 10. ekonomi olmak için daha geçmemiz gereken 7 ekonomi var. Yani 25 bin dolara çıkarmak istiyoruz kişi başına milli gelirimizi. 2,5 misli daha zengin olmak istiyoruz. Ama maalesef 6 aydır da yerimizde sayıyoruz. Burada orta gelir tuzağına dikkat çekiyoruz. Bakın reform döneminde Türk özel sektörü müthiş bir sıçrama yaptı. Ama durağan hale girdik. Şimdi diyoruz ki, 'Biz koşmak istiyoruz, biz üretmek istiyoruz, biz istihdam oluşturmak istiyoruz, ne olur tekrardan bütün Türkiye'de reform ateşini yakalım. Hep beraber yakalım. Reform ateşini yakamazsak biz verilerden yine şikayet ederiz, biz istihdam üzerindeki vergi yüklerinde ezilmeye devam ederiz. Sonrasında Türkiye rekabet gücünü kaybeder."

"HUZUR OLMAZSA TİCARET OLMAZ, TEK İSTEDİĞİMİZ HUZUR"

"Bunların olması için huzur lazım" diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Huzur olmazsa ticaret olmaz. Ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Zengin olmak istiyorsak ticaretin önünü açacağız. Ticaretin de tek istediği enerjimizi Türkiye'nin gelişmesine, zenginleşmesine, birbirimizden ayrışmaya değil, birbirimizin kardeşliği üzerine odaklanması lazım. Bunu yapmamız lazım. Bunu yapabilirsek, iddia ediyorum yılda 81 ilin hepsini ziyaret eden bir kardeşiniz olarak iddia ediyorum, bizim istediğimiz huzurdur. Bize huzur versinler, biz işimize odaklanmak istiyoruz, biz başka bir şey istemiyoruz. Siyaset siyasetini yapsın, herkes kendi işini yapsın."

"YETERKİ KARDEŞLİĞİMİZİ BOZMAYALIM"

Kriz ortamına, Türkiye'nin içindeki sıkıntılara ve dışarıdaki olumsuz etkilere, bataklığa rağmen özel sektörün ilave 4,5 milyon kişiye istihdam sağladığını, 160 milyar dolar yatırım yaptığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Biz koyduğumuz hedefe ulaşacağız. Bize yakışan budur. Bizim atalarımız böyle yapmış. Bize 10.luk da yakışmaz. Bize birincilik yakışır. Çünkü bizim atalarımız birinciydi. Yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmayalım." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar