Hıristiyan Demokratlardan düşük kaliteli okulların kapatılmasına tepki

Almanya'da iktirdadaki Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi, Ruhr Havzası'ndaki okul çeşitliliğinin tehlikede olduğunu düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol
Hıristiyan Demokratlardan düşük kaliteli okulların kapatılmasına tepki

Almanya'da iktirdadaki Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi, Ruhr Havzası'ndaki okul çeşitliliğinin tehlikede olduğunu düşünüyor. Konuya ilişkin gazetecilere konuşan CDU Kuzey Ren Vestfalya Milletvekili ve Ruhr Havzası CDU Başkanı Oliver Wittke, bölgedeki okul durumunu eleştirdi.

Wittke, bu bölgedeki okul manzarasının sadece Gesamtschule ve Gymnasium tipi okullara yoğunlaştığına dikkat çekerken, Eyalet Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann’ın (Yeşiller) Haupt ve Realschule okul modellerinin yok olma tehlikesinden kurtulmak için bir şeyler yapmasını istedi. Wittke bazı bölgelerde ilginin yoğun olmasına rağmen Realschule’lerin kapanmak zorunda kaldığını ifade etti.

Konuya ilişkin geçtiğimiz hafta Cuma günü CDU, Ruhr Havzası teşkilatı bir programı kabul etmişti. Bu programda ideolojisiz bir okul çeşitliliği ve bunun çocukların iyiliği ve ihtiyaca göre olması gerektiği dillendirildi. Wittke bunun yanında okul, üniversite ve meslek eğitimini yarıda kesenlerin sayısının yüksek olduğunu hatırlattı ve bu sayının düşürülmesi için eğitimi daha düşük seviyede olan ailelerin şimdiye kadar olduğundan daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Bunun için ise CDU Ruhr Havzası teşkilatı örneğin eyalet genelinde dil eğitimine daha fazla önem verilmesini talep ediyor. Ruhr Havzası'nda yaklaşık 560 bin öğrenci var. Bu ise eyalet genelindeki öğrencilerin yüzde 27, 3’ünün bu bölgede okuduğu anlamını taşıyor. Ortaokul ve liselerde ise öğrencilerin yüzde 40’ı Gymnasium’a giderken, yüzde 30’a yakını Gesamtschule’leri tercih ediyor. Realschule’ye gidenlerin oranı ise yüzde 23 civarında. Hauptschule’ler ise öğrencilerin sadece yüzde 6’sı tarafından tercih ediliyor. CİHAN

Yorumlar