Helal kesim sadece kan akıtmak, elle kesmekle sınırlı değildir

Türkiye'de 50 civarında firmanın faaliyet gösterdiği beyaz et sektöründe helal kesim ve hijyen için önemli yatırımlar yapılıyor. Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki 100 milyon liralık yatırımla inşa edilen modern tesislerde kesim yapan Has...

Google Haberlere Abone ol
Helal kesim sadece kan akıtmak, elle kesmekle sınırlı değildir

Türkiye'de 50 civarında firmanın faaliyet gösterdiği beyaz et sektöründe helal kesim ve hijyen için önemli yatırımlar yapılıyor. Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki 100 milyon liralık yatırımla inşa edilen modern tesislerde kesim yapan Has Tavuk, sadece hijyen amacıyla tavuk tüylerinin kuru yolunması için 6 milyon Euro'luk bir sistem kurdu. Aynı zamanda Türkiye Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı da olan Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, Türkiye'de tek olan sistem ile tavuk tüylerinin kuru olarak yolunduğunu söyledi.

Sektörde irili ufaklı 50 firmanın hizmet verdiğini belirten Şahin Aydemir, 'dökme' diye tabir edilen yöntemle büyük marketlerde tüketiciye sunulan ambalajsız ürünlere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Markasız ürünlerin engellenmesi amacıyla Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Aydemir, şunları kaydetti: "Eğer siz, son tüketiciye sağlıklı üretim zincirinde bir ürün vermek istiyorsanız, mutlaka bunun ambalajlı ve kontrol edilebiliyor olması lazım. Ambalajdan çıkıp, 'dökme' diye tabir edilen piliç eti satan işletmelerin bunu nasıl sağladıklarını sormak isterim. Bunu sağlama imkanı yoktur. Onun için de biz, son tüketiciye ambalajlı ve ambalaj üzerinde de barkoduyla takip edilebilen ürün almalarını tavsiye ediyoruz."

"TAVUĞUN TÜYÜ HAŞLAMA KAZANINA GİRMEDEN YOLUNUYOR"

Has Tavuk'un, 1972 yılında damızlık ihtiyacını gidermek amacıyla kurulduğunu hatırlatan Aydemir, 2012 yılında ise Susurluk'taki modern kesimhaneyi 100 milyon liralık yatırımla inşa ettiklerini anlattı. Aydemir, tavuğun tüylerinin hava ile temizlenmesini sağlayan 'Aeroscalder' sistemini de aynı dönemde 6 milyon Euro karşılığında aldıklarını aktardı.

Mayıs 2013'te kesimhanede 'helal kesim' ambalajı ile üretime başladıklarını belirten Aydemir, kuru yolumun detayları hakkında şu bilgileri verdi: "Araştırmalarımızda, hava ile tamamen tüylerinin yolunabildiği kuru kesimin yapıldığını gördük. 2013 yılı Mayıs ayında ilk kez tamamen kuru yolum yapılabilen kesimhaneyi kurduk. Hayvanın yetiştirilmesinden, beslenmesinden, kümesten kesimhaneye gelişini, hayvanın rahatlamasını sağlayan huzur ortamından sonra, kesimin elle yapılmasına kadar. Tavukların haşlama kazanı yerine tamamen tüylerinin hava ile yolunan 'Aeroscalder' sistemle tüylerin kuru kesimle yolunmasını sağlayan ve yolunduktan sonra tavuk etinin daha lezzetli olması için hava ile etini de dinlendirerek son tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir sistemi kurduk. Bugün Türkiye'de bu sistemle çalışan başka bir işletme yoktur. Dünyada da sadece 5 işletme vardır. Kesimhanemiz 55 bin metrekarelik alanda, 22 bin metrekarelik kapalı alan üzerine 100 milyon liraya, kuru yolum sistemi de 6 milyon Euro'ya mal oldu. Yatırım değerinden çok son tüketiciye verdiği fayda bizim için önemli. Daha leziz, eski tavuk lezzeti, daha doğal, daha sarı, yağıyla suyuyla, bizim özlediğimiz tavuk eti elde etmiş oluyorsunuz."

İKİ FİRMA GÖZLEMCİ BULUNDURUYOR

Tüketicilere ve market sahiplerine tesislerin 24 saat açık olduğuna dikkat çeken Aydemir, isteyen bayilerin, üretim tesislerini 24 saat boyunca sanal alemden kamera ile izleyebildiğini söyledi. Fabrikaya gelen ziyaretçilerin de tesisleri kolaylıkla gezebildiğini hatırlatan Şahin Aydemir, bin 300 çalışanı bulunan Has Tavuk'tan alım yapan iki firmanın, tesislerde sürekli olarak gözlemci bulundurduğunu dile getirdi. Gözlemcilerin kesim anından paketlenme anına kadar tüm aşamaları takip ettiklerini vurgulayan Şahin Aydemir, "Bu gözlemcilerin ücretini biz ödemiyoruz, bizden alım yapan ve helal kesime önem veren firmalar istedikleri taktirde gözlemci bulundurabiliyorlar." dedi.

"HELAL KESİMDE CİDDİ SUİSTİMALLER VAR"

"Helal kesim suistimal ediliyor mu?' sorusunu cevaplandıran Aydemir, şunları söyledi: "Ciddi suistimaller var. Helal kesim; sadece kan akıtmak, elle kesmekle sınırlı değildir. Bizim dinimizde sağlıklı hayvanın sağlıklı ortamda, azap verilmeden elle kesilerek kanının akıtılması ve tamamen necis olmayan ortamda, hijyen ortamda üretilmesi esastır. Tavukların tüylerinin yolunması da bu anlamda çok önemlidir. Tavukların tüylerini yolmak için başka bir sistemde üretim yapıyorsanız, sizin hijyen ve necislik kuralı bozulur. Kuru yolum yaparak son tüketiciye gerçek necis olmayan, helal ve hijyen bir tavuk ürettiğimizi iddia ediyoruz. 'Haşlama' denilen sistemde tavuklar sıcak su kazanına konuluyor ve sonrasında tüyleri yolunuyor. 'Haşlama' dediğiniz zaman hijyen kuralını tamamen baştan sona bozmuş oluyorsunuz. İşletmelerin tercihine kalmış nokta ama biz tamamen kuru ve hijyen bir kesim yapıyoruz. Hijyen bir ortamda üretilen etin sağlıklı şekilde yürütülmesinin son tüketiciye verdiği avantaj, sadece ete para veriyorsunuz. Dinlenmiş taze ete ulaşmış oluyorsunuz. Tüyü yolunan tavuk 5.7 kilometrelik soğutma bölümünden geçtikten sonra yine 3,5 saat süreyle 5.7 kilometrelik dinlenme bölümüne geçiyor. Üretim teknolojimiz sayesinde etin raf ömrü herhangi bir kimyasal, işlem yapmadan doğal olarak üretilen etin raf ömrü daha uzun olabiliyor. Diğer firmalara göre ne az 5 gün daha raf ömrü uzundur. Tüketici, buzdolabında daha rahat saklayabiliyor. Mutlaka, üretimimizde çiftlikten sofraya üretimin tüm aşamalarını tek tek kontrol edebiliyoruz. Vatandaşlarımızın ambalajsız ürün almamalarını tavsiye ediyoruz."

"DÜNYAYA TAVUK İHRAÇ EDİYORUZ"

2013 yılı ihracatı 1 milyar 32 milyon 993 bin 935 dolar olarak gerçekleşen kanatlı sektörü, 2014 Ocak-Mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 15,94 artırarak 279 milyon 792 bin 59 dolara ulaştı. Türk tavukçuluk sektörünün dünyadaki tavukçuluk sektörünün önündeki ileri bir teknolojiye sahip olduğunu anlatan Aydemir, şu bilgileri verdi:

"Her geçen gün ihracatımız artmakta, dünyanın kalite arayan, sağlıklı et arayan ülkeleri artık Türkiye'den mal almaya başlamıştır. Suudi Arabistan, Japonya gibi ülkelerin Türkiye'den tavuk eti almalarındaki en önemli sebep budur. Japonya ki dünyadan en sağlıklı tavuk etini arayan ülkelerden biridir. Ülkemizdeki işletmelerde dünya kalitesinin üzerinde sağlıklı beyaz et üretilmektedir. Dünyanın 60 ülkesine tavuk eti ihraç ediyoruz. Geçen yıl 1 milyar 32 milyon dolarlık ihracat yaptık, 1 milyar dolarlık ihracat 2023 yılındaki hedefimiz arasındaydı. Bu yıl, 1 milyar 500 milyon dolarlık ihracat planımız var ve buna inşallah ulaşacağız. Avustralya ve ABD kıtası haricinde Afrika'dan Japonya'ya kadar tüm coğrafyalarda sağlıklı Türk tavuğu bulabilirsiniz. Yurt dışına gidenlere tavsiyemiz de marketleri gezerken baksınlar mutlaka bir Türk markası bulacaklardır."

CİHAN

Yorumlar