HDP'den Çanakkale Zaferi İçin Anlamlı Mesaj

Çanakkale Zaferi'nin 100 yıl dönümünde mesaj yayınlayan HDP, 'Bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza durabilme halidir.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
HDP'den Çanakkale Zaferi İçin Anlamlı Mesaj

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü Yıldönümü dolayısıyla yayınladıkları mesajlarında, 'O savaşta çokuluslu Osmanlı İmparatorluğu'nun vatandaşları Türkler, Kürtler, Ermeniler, Museviler, Araplar, Çerkeslerin onbinlercesi tıpkı siperlerde toprağa düştü. 100 sene evvela bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yanyana toprağa düşen, Türk, Kürt, Ermeni ve başka değişik Anadolu halklarından bize kalan kıymetli miras, onurlu bir hayat için omuz omuza durabilme halidir. Bugün ve ati için çıkarılması gereken en mühim ders ise müşterek vatanda demokratik bir millet olarak, demokratik cumhuriyette eşit vatandaşlar şekilde hayata hedefidir' dedi.

'O SAVAŞTA TÜRKLER, KÜRTLER, ERMENİLER, MUSEVİLER, ARAPLAR, ÇERKESLERİN ONBİNLERCESİ AYNI SİPERLERDE TOPRAĞA DÜŞTÜ'

Çanakkale Savaşı'nda gösterilen kocaman başarıya vurgu yapılan mesajda, 'Çanakkale Savaşı'nın yüzüncü yılında, yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. O savaşta çokuluslu Osmanlı İmparatorluğu'nun vatandaşları Türkler, Kürtler, Ermeniler, Museviler, Araplar, Çerkeslerin onbinlercesi tıpkı siperlerde toprağa düştü. İngiliz ve Fransız devletlerinin dünyayı paylaşmak uğruna ülkelerinden koparıp getirdiği onbinlerce Anzak ve Kuzey Afrikalı da tıpkı akıbeti paylaştı. Sömürgeci emperyal güçler, dağılmaya başlamış bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları başta olmak üzere, yeni hakimiyet alanları kazanmak uğruna militarist vahşetin, pis ve kanlı ittifakların inanılmaz boyutunu tüm yönleriyle sergilediler' ifadelerine yer verildi.

'BİZE KALAN DEĞERLİ MİRAS, ONURLU BİR YAŞAM İÇİN OMUZ OMUZA DURABİLME HALİDİR'

Birlik beraberliğe vurgu yapılan mesajda, 'Dönemin Osmanlı Hükümeti, kocaman paylaşım savaşlarının ilki bulunan 1. Dünya Savaşı'nda kaderini Alman emperyalizminin kaderine bağlayarak kocaman bir felakete yol açtı ve insan kıyımında kendine düşüş gösteren rolü oynadı. Bir yandan Çanakkale'de, İngiliz ve Fransız işgal girişimine imparatorluğun tüm topraklarından getirilen her dinden ve dilden vatandaşlarının oluşturduğu savunma siperleriyle karşı koyarken, başka yandan Rus Çarlığı'na yönelik Alman hamlelerinin kuklası olmaktan sakınmadı. 100 sene evvela bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yanyana toprağa düşen, Türk, Kürt, Ermeni ve başka değişik Anadolu halklarından bize kalan kıymetli miras, onurlu bir hayat için omuz omuza durabilme halidir' izahatsına yer verildi.

'EN ÖNEMLİ DERS İSE ORTAK VATANDA DEMOKRATİK BİR ULUS OLARAK, EŞİT YURTTAŞLAR OLARAK YAŞAMA HEDEFİDİR'

Çanakkale Savaşı'ndan çıkarılması gereken dersler olduğuna vurgu yapılarak, 'Bu halden bugün ve ati için çıkarılması gereken en mühim ders ise müşterek vatanda demokratik bir millet olarak, demokratik cumhuriyette eşit vatandaşlar şekilde hayata hedefidir. Bugün, barışı kazanmak için 100 sene evvela bu topraklarda yaşananlardan öğrenmek ve 100 sene öncesinin hatalarını tekrarlamamak gerekiyor. Çanakkale'de yaşamını kaybedenlerin aziz anısı önünde bir kere daha saygı ile eğiliyoruz' ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar