HDP Eş Başkanı Tuncel: 17Aralık operasyonu bizim için bir sürpriz değildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "17Aralık operasyonu bizim için bir sürpriz değildi.

Google Haberlere Abone ol
HDP Eş Başkanı Tuncel: 17Aralık operasyonu bizim için bir sürpriz değildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "17Aralık operasyonu bizim için bir sürpriz değildi. Gerçeğin Türkiye kamuoyuna yansımasıydı. Söylüyorduk ama insanlar politika yaptığımızı sanıyordu. 17 Aralık'ta aslında bütün her şey ortaya serildi. O yüzden 17 Aralık Türkiye siyasetinde bir milattır." dedi.

    Tuncel, Tekirdağ'ın Altınova Mahallesi'nde partisinin seçim bürosu açılışına katıldı. Burada partililere seslenen Tuncel, herkesin Türkiye'de yürütülen siyasetten bıktığını belirtti. Tuncel, "Türkiye'de üretilen siyaset, toplumu kutuplaştırdı. Artık, Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı Çerkez'i, Alevi'si, Sünni'si üzerinde derin izler bırakmış durumda. Türkiye'nin bugün uyguladığı dış politikalardan yerel yönetimler politikasına kadar hepsi umut vermek yerine insanların acaba ne olacak kaygısı ile daha çok ve daha derin düşünmelerine neden oluyor." şeklinde konuştu.

    17 Aralık operasyonlarının kendileri için sürpriz olmadığını ve operasyonların Türkiye siyaseti için bir milat olduğunu ifade eden Tuncel, şunları söyledi: "17 Aralık operasyonu bizim için bir sürpriz değildi. Gerçeğin Türkiye kamuoyuna yansımasıydı. Söylüyorduk ama insanlar politika yaptığımızı sanıyordu. 17 Aralık'ta aslında bütün her şey ortaya serildi. O yüzden 17 Aralık Türkiye siyasetinde bir milattır. AK Parti hükümeti diyor ki; komplo var, doğru bir komplo var ama bu AK Parti'ye yönelik değil halkımıza yönelik bir komplodur. Türkiye halkının Kürt halkının geleceğine yönelik bir komplodur. AKP hükümeti mağduriyet siyaseti yaparak bundan kurtulamaz. 2002'den bugüne cemaat ile iş birliği içerisinde geliştirdiler bütün politikalarını, Türkiye'ye bu hale birlikte getirdiler, şimdiye kadar birlikte yediler, şimdi birbirlerini yemiş olmaları bu gerçeği göz ardı edemez."

    Demokratikleşme süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı, şunları söyledi: "Başbakan hep şununla övünüyor bir yıldır. Türkiye'ye cenazeler gelmiyor. Doğru gelmiyor ama bu Başbakan sayesinde değil, Sayın Öcalan'ın projesi sayesindedir. Seçim öncesi hiçbir somut adım atmadı. Şimdiye kadar bakın, AKP hükümeti yaptığı yasaların hiç birinde somut hiçbir adım yok. Güven arttırıcı adımlar atması gerekiyor. Ama bununda seçim sürecine heba etmeye çalışıyor. Şimdi demokratikleşiyoruz diye seçim öncesi propaganda yapıyor bunu gerçek olmadığını biz biliyoruz. Özel Yetkili Mahkemeler'i kaldırdı, peki şimdi soruyorum bu Özel Yetkili Mahkemeler'i kim kurdu? Başbakan. Biz o zaman demiştik siz şimdi bu mahkemeleri kuruyorsunuz yarın sizde bu mahkemelerde yargılanırsınız diye, çünkü adalet herkese lazım. Terör ile mücadele kanunu kaldırılmadığı sürece bu ülkede hala Kürtlere terörist denildiği, demokratik mücadelesi verenlere terörist denildiği ya da çapulcu denildiği bir süreçte bunu demokratikleşmesi mümkün değil. Terör ile mücadele kanununu kaldıracaksınız."

    Cezaevlerinde kendilerini yakan mahkumlar ile ilgili de konuşan Tuncel, "Başbakan diyor ki, 'cezaevi açıyoruz'. Böyle bir şey ile övünmek olur mu? 'Merak etmeyin cezaevlerini kapatıyoruz' demesi gerekirken durmadan Adalet Bakanlığı'nın bütçesini cezaevi açmakla kullanıyor. Bu cezaevinde bir genç kendini yaktı. Türkiye'nin haberi var mı? Edirne'de bir genç kendisini yaktı şuanda ölüm ile pençeleşiyor. Böyle bir gerçeklikle karşı karşıyayız. 10 bin siyasetçi yargılanıyor. Şimdi diyorlar ki, 'KCK tutukluları serbest bırakıldı', bırakılmadı. İstanbul'daki arkadaşlarımız hala Silivri'de yargılanıyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar