HDP Barajı Geçerse AK Parti'yi Bekleyen Tehlike

Seçimlerin bilen adamı A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür, 'HDP barajı geçtiği takdirde AK Parti de yüzde 44'ün altına düşerse tek başına iktidar olamayabilir.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
HDP Barajı Geçerse AK Parti'yi Bekleyen Tehlike

Türkiye'nin önde gelen ve doğru tespitleriyle adlandırılan anket şirketlerinden A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür, 2015 seçimleriyle ilgili enteresan değerlendirmelerde bulundu.

Milliyet yazarı Tunca Bengin, bugün köşesinde meşhur anketçi Adil Gür'ün görüşlerine yer verdi. Gür'e nazaran 'Bu seçimde ilk kez dört partinin ani bire barajı geçip meclise girme olasılığı bulunduğu için oranlardan daha fazla fazla mebus dağılımı ciddi bir duruma geldi. Yani AKP yüzde 45-48 sularında oy alsa bile 2011'deki İskemle sayısını yakalayamaz. AKP 44'ün altına gerilediği takdirde tek başına bir iktidar modeli bile çıkmayabilir.'

İŞTE ADİL GÜR'ÜN DEĞERLENDİRMELERİNDEN BİR BÖLÜM

Siyaset bilimciler ve kamuoyu tetkik şirketlerine göre; Türkiye'deki seçmenlerin yüzde 30-35'i, en fazla 40'ı mezhepsel ve ideolojik nedenlerle oy kullanıyor. İktidarı belirleyen yüzde 60'lık ekseriyet ise günlük hayat ve cebine bakarak karar veriyor. Bunu belirlerken de şu iki detaya dikkat ediyor:

- Bu parti bana ne kadar dokunuyor, fena günümde ne kadar yanımda?
- Ben bu partiye güveniyor muyum, dediklerini yapar mı?

KAZANMAK İÇİN SOMUT PROJELER ŞART

Yani Türkiye'de seçmen davranışını belirleyen ana tema ideoloji değil... O sebeple de seçim kazanmak için sokaktaki insanı yakalayacak, ümit verecek somut planlar ve söylemler şart...
Peki sandığa 82 gün kala muhalefet cephesinde, daha doğrusu CHP ve MHP'de böyle bir hava, devinim mevcut mı?...

Seçime kadar İstanbul'da 4 milyon konutun kapısını çalacağını anlatan CHP 'önseçim' heyecanıyla sırf parti üyelerinin kapısını yokluyor. Kendisini ülkenin sigortası benzeri gören MHP ise işsizlik, yoksulluğa çözüm hakkında tek söz etmiyor. Bu sebeple de iktidara karşı sırf HDP'nin baraj tyükselişmaları ve buna bağlı şekilde başkanlık sisteminin önünün açılma ve ya kesilme hesapları konuşuluyor.

Bu hali kamuoyu araştırmacısı Adil Gür şöyle yorumluyor:

'AK PARTİ YÜZDE 44'ÜN ALTINA İNERSE...'

'Bu seçimde ilk kez dört partinin ani bire barajı geçip meclise girme olasılığı bulunduğu için oranlardan daha fazla fazla mebus dağılımı ciddi bir duruma geldi. Yani AKP yüzde 45-48 sularında oy alsa bile 2011'deki İskemle sayısını yakalayamaz. AKP 44'ün altına gerilediği takdirde tek başına bir iktidar modeli bile çıkmayabilir. Onun için de HDP'nin hali ne olacak tyükselişması doğal.

'HDP YÜZDE 13-14 OY ALABİLİR'

Garip bulunan 13 yıllık, yıpranan bir iktidar var. İnsanlar yaşamından, geçim derdinden yakınıyor fakat HDP dış başka muhalefet partileri bundan yararlanamıyor. Bunun da ana sebebi muhalefete itimat eksikliği sorunu. Yani muhalefet itimat vermiyor. Seçmenin kafasında bu adamlar bu işi yapar diye bir algı oluşmuyor. O sebeple HDP, bu seçimde yüzde 13-14 oy alabilir. SHP'lileşebilirse, söylemi duruşuyla Türkiye partisi olabilirse de önümüzdeki seçimde ana muhalefet olur.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar