Hazır giyim çıktı terzilik bitti, eski ustalar artık tamiratla uğraşıyor

Amasya'nın Merzifon ilçesinde arasta kültürünün vazgeçilmez meslekleri arasında yer alan terziliğin ilçedeki duayenleri, hazır giyimden sonra mesleğin itibarının kalmadığını vurguluyor. Gençlere terziliği cazibesi kalmadığı için tavsiye...

Google Haberlere Abone ol
Hazır giyim çıktı terzilik bitti, eski ustalar artık tamiratla uğraşıyor

Amasya'nın Merzifon ilçesinde arasta kültürünün vazgeçilmez meslekleri arasında yer alan terziliğin ilçedeki duayenleri, hazır giyimden sonra mesleğin itibarının kalmadığını vurguluyor. Gençlere terziliği cazibesi kalmadığı için tavsiye etmeyen ustalar, artık terzilik yerine tamirat işleri ile uğraştıklarının altını çiziyor.

1969 yılında mesleğe çırak olayan başlayan terzi Arif Berk (67), mesleği ömrü yettiğince devam ettirmek istediğini belirterek, "Her yıl artık bu sene bırakacağım diyorum ama bakıyorum ki yıl bitmiş, ben bırakmamışım. Canımız sağ olduğu sürece bu mesleği sürdüreceğim.” dedi.

MESLEĞE İSTEMEDEN BAŞLADIM

Geçmişte elbiseleri harman veresesine diktiklerini de söyleyen Arif usta, “Eskiden siparişleri arpa parasına, buğday parasına yani harman veresesine dikerdik. Bir çoğu da gelmezdi. Üstelik gidip ölçüsünü evde alırdık, elbiseyi diktikten sonra çıraklarla evine gönderirdik. Yani sizin anlayacağınız gençliğimiz veresiye ile geçti. Üç tane veresiye defteri yırttım. Bu işe istemeden başladım. Ancak günümüzde tam yapılacak iş diyorum. Çünkü bizim işimizde şu anda veresiye olayı yok. Adam takım elbise istiyor onun parasını da peşin verip gidiyor. Gerçi terzide takım elbise diktirenlerin sayısı da gittikçe azalıyor. Vücut ölçüleri müsait olmayanlar ile benim kuşaklarım diktiriyor. Gençler hep hazır giyiniyorlar. İşin özeti benim kuşaklarım gittiği zaman bu iş sadece tamire döner, elbise dikimi olmaz” dedi.

Mesleğin duayenlerinden Nadir Mızrak ise 82 yaşında olmasına rağmen gençlere taş çıkaracak dinçlikte. Sabah erkenden gelip makinesinin başına oturan Mızrak, "1945 yılında terziliğe başladım. Askerden döndükten sonrada devam ettim. Geçmişte sürekli takım elbiseler diktik. Eskiden takım elbiseden başımızı kaldıramazdık. Şu anda sadece tamirat yapıyoruz. Merzifon’da da bir arkadaşımızın dışında kalmadı zaten takım elbise diken. Hazır giyim çıktı bizim iş öldü. Bize de tamiratları kaldı” diye konuştu.

Bir terzi de kaliteli kumaş ve işçilikle bir takım elbisenin 500 TL’ye mal olduğunu söyleyen Nadir Mızrak, “Terzide 500 TL’ye mal oluyor takım elbise. Ancak kumaşıyla, dikişiyle tam kalite. Yalnız adam gidiyor 60 TL’ye takım elbise alıyor. Zaten özel diktirenin sayısı da çok az.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar