"Hayvanların deneylerde kullanılması utanç verici"

Batman Doğayı Hayvanları Koruma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Yılmaz, tüm yurttaki hayvan hakları savunucularına çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
"Hayvanların deneylerde kullanılması utanç verici"

Batman Doğayı Hayvanları Koruma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Yılmaz, tüm yurttaki hayvan hakları savunucularına çağrıda bulundu. Örnek bir mücadele veren hayvan hakları savunucularının, ülkenin her yerinden Kadıköy’de buluşmak üzere yola çıktığını hatırlatan Yılmaz, hayvanlar üzerinde deneye izin veren madde ve uygulama yönetmeliğinin utanç verici olduğunu söyledi.

Toplama, öldürme, işkence, hayvanları adına doğal yaşam parkı denilen ölüm kamplarına kapatma girişimlerine nasıl karşı duruyorsak; hayvanlar üzerinde deneye de aynı şiddetle karşı durmanın insanlık görevi olduğunu söyleyen Yılmaz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklerde söke söke elde edilmiş her olumlu maddeyi korumak, hayvan hakları ihlallerinde yetersiz kalan her maddenin de değişmesi için tek yumruk olarak parlamento içinde ve meydanlarda dişe diş mücadele ediyoruz. 5199 da "Deney" başlığıyla hayvanlar üzerinde deneye izin veren madde ve uygulama yönetmeliği de bir utançtır. Hiç bir canlı deneylerde kullanılmadan ilaç vb. araştırmaları mümkünken ülkede hala bu yönteme izin verilmesi ve Türkiye’nin "bir deney hayvanı üretim merkezleri cenneti" olması kabul edilemez. Hamsterden kediye köpeğe kadar binlerce deney hayvanı "fabrika" ortamında dünyayla ilişkisi olmadan yalnızca deneylerde işkence ve ölüm aracı olarak kullanılmak üzere üretilmekte ve ilaç-kozmetik araştırmaları için satılmaktadır. Yetmezmiş gibi istisnai durumlarda evcil ve sokak hayvanlarının, yaban hayat hayvanlarının da deneylerde kullanılmasına izin verilmektedir.“
CİHAN

Yorumlar