Hayvanlarda en çok ağız hastalıkları görülüyor

Bursa Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen seminerde çiftlik hayvanları başta olmak üzere, tüm dünyada hayvanlarda ağız hastalıklarının en sık teşhis edilen hastalıkların başında geldiği, ancak Türkiye’de bu konuya gereken önemin verilmediği be.

Google Haberlere Abone ol
Hayvanlarda en çok ağız hastalıkları görülüyor

Bursa Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen seminerde çiftlik hayvanları başta olmak üzere, tüm dünyada hayvanlarda ağız hastalıklarının en sık teşhis edilen hastalıkların başında geldiği, ancak Türkiye’de bu konuya gereken önemin verilmediği belirtildi.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası (BVHO), Türkiye’de yeterince önemsenmeyen hayvanlarda ağız hastalıkları konusunda seminer düzenledi. ‘Uygulamalı Veteriner Diş Hekimliği’ başlıklı seminerde veteriner hekimlere hayvanlarda ağız hastalıkları, teşhis ve tedavileri anlatılarak, temel uygulamalar gösterildi. BVHO Başkanı Sinan Sağlam, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, çeşitli konularda düzenledikleri seminerlerle meslektaşlarına mesleki konularda güncel bilgiler verdiklerini söyledi. Tüm dünyada hayvanlardaki ağız hastalıklarının en ciddi sorunların başında geldiğini vurgulayan Sağlam, "Teşhis ve tedavileri zamanında yapılmadığı için meydana gelen ölümcül sonuçlar, ülkemizde ekonomik kayba neden oluyor. Üyelerimizi bu alanda dünyadaki en son uygulamalar hakkında bilgilendirmek için bu semineri düzenledik. Talep gelmesi halinde farklı mesleki konulardaki seminerlerimiz devam edecek." dedi.

SAĞLIKLI VERİ YOK

Seminere konuşmacı olarak katılan Veteriner Hekim Dr. Efe Onur ise dünyada ağız hastalıklarının küçük hayvanlarda en sık teşhis edilen hastalıklar kategorisinde ilk sırada geldiğini belirterek, bu konuya Türkiye’de yeterince önem gösterilmemesinden yakındı. Türkiye’de hayvanlardaki ağız hastalıklarının teşhis ve tedavisiyle ilgili küçük notlar ve kişisel gözlemlerin dışında veri bulunmayışının önemli bir sorun olduğunu belirten Dr. Efe Onur, "Ağız hastalıkları genel vücut sağlığını etkilemesi ve hastanın yaşam kalitesini dramatik bir şekilde düşürmesi nedeniyle ölümcül öneme sahiptir. Tedavi edilmediklerinde endokardit ve böbrek yetmezlikleri gibi daha pek çok sistemik hastalığa neden oldukları kanıtlanmıştır." diye konuştu.

Konuya önem veren kliniklerin iş hacminin önemli ölçüde artacağının altını çizen Dr. Efe Onur, sadece 6 ay içerisinde her kliniğin yapabileceği basit bir diş taraması veya anestezi altına aldıkları her hastaya uygulanacak detaylı diş taraması ile işlerini artırabilecekleri gibi ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar