HAVELSAN Türk tasarımı İHA'yı tanıttı

HAVELSAN, 2015 CeBIT Bilişim Fuarı'nda tamamen Türk tasarımı olan "Sezgin" adını verdiği insansız hava aracını ziyaretçilere tanıttı.

Google Haberlere Abone ol
HAVELSAN Türk tasarımı İHA'yı tanıttı

HAVELSAN, 2015 CeBIT Bilişim Fuarı'nda tam olarak Türk tasarımı bulunan "Sezgin" adını verdiği insansız hava aracını ziyaretçilere tanıttı.

HAVELSAN İş Geliştirme Müdürü Bünyamin Kahraman Karadeniz, yazılımı ve elektronik kart tasarımıyla Türk tasarımı bulunan vasıta hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

DENETİMLERİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

Sezgin'in HAVELSAN ve Jandarma Genel Komutanlığı ile ortak geliştirildiğini anlatım eden Karadeniz, insansız hava aracının denemelerinin Ankara ve Tunceli'de başarıyla tamamlandığını anlattı.

YAPAY TAŞLARIN İÇİNE KAMERALAR

Karadeniz, Sezgin'in yurt dışı satış faaliyetlerinin sürdürüldüğünü ve ürüne karşı fazla fazla önemli bir talebin olduğu belirterek, şunları söyledi: "Taş görünümlü suni nesnelerin içine birtakım hareket, sismik ve vibrasyon sensörleri yerleştiriyoruz. Kablosuz şekilde birbirleriyle haberleşmesini sağladığımız bu taşları teröristlerin geçiş noktalarına koyuyoruz. Bir devinim ya da titreşim olması durumunda, o bölgenin koordinatları aynen merkeze kadar taşınıyor. Hatta birtakım taşların içine kamera yerleştirebiliyoruz. Böylece oradan çekilen görüntüyle oradaki hareketin bir köylüye mi yok ise teröriste mi ilişkin olduğunu anlayabiliyoruz."

SEZGİN'DEN CANLI AKTARIM

Karadeniz, hareketin ya da titreşimin tespitinden sonra insansız hava aracının faaliyetine ilişkin, "Diyelim bir devinim oldu ve biz bunun köylü mü terörist mi olduğunu anlayamadık. Tam bu noktada Sezgin devreye giriyor. Hareket sinyalinin geldiği yere otomatik şekilde giderek, merkeze diri video aktarımı yapıyor" dedi.

YOĞUN ŞEKİLDE KULLANILACAK

Bünyamin Karadeniz, insansız hava aracının aktif şekilde kullanmak için "sınır karakollarının güvenliği projesini" beklediklerini belirterek, "O plan konsolide ve entegre bir şekilde yürürlüğe girdiği anda Sezgin'in yoğun bir biçimde kullanılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

250 BİN KİŞİ ZİYARET EDECEK

Sezgin'in Jandarmanın kullanımına sunulması için ön anlaşmaların yapıldığını kaydeden Karadeniz, "Yalnız ürünün satın alma boyutuna gelmesi için hususi bir hudut güvenliği anlaşması yapılması gerekiyor. Bunun da Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Jandarma içinde olması gerekiyor. Biz bu anlaşmanın yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Dünyanın en kocaman ihtisas fuarı olan Uluslararası CeBIT Bilişim Fuarını yaklaşık 100 ülkeden 250 bin insanın ziyaret etmesi bekleniyor. 16 martta kapılarını açan fuar yarın sona erecek.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar