Hasat dönemi sanayi esnafının yüzünü güldürdü

Samsun’un Havza ilçesi 25 Mayıs Küçük Sanayi Sitesi esnafı, hasat döneminin başlaması ile birlikte işlerinin açılmasından memnun. Tarım aletlerine yönelik iş yapan esnaf, hasat mevsiminde işlerinin zirve yaptığını belirterek, "Hasat...

Google Haberlere Abone ol
Hasat dönemi sanayi esnafının yüzünü güldürdü

Samsun’un Havza ilçesi 25 Mayıs Küçük Sanayi Sitesi esnafı, hasat döneminin başlaması ile birlikte işlerinin açılmasından memnun. Tarım aletlerine yönelik iş yapan esnaf, hasat mevsiminde işlerinin zirve yaptığını belirterek, "Hasat mevsimi bizim de harman mevsimimizdir." dedi.

    Merkez'e bağlı Aslançayır Mahallesi yolu üzerinde faaliyet gösteren 25 Mayıs Küçük Sanayi Sitesi esnafı, buğday, arpa hasadının başlaması ile birlikti işlerinin yüzde 50-70 oranında artış gösterdiğine dikkat çekti. İşlerindeki artışın temelinde hasada başlayacak olan çiftçilerin kullanacakları makine ekipmanlarının bakım tamir ve onarımın olduğunu belirten esnaf Cesur Şahin, "Bu süreç önümüzdeki bir iki ay kadar yoğun sürer. Çiftçinin hasadından sanayi esnafı da nasibini alır." dedi. Dizel pompa ustası olduğunu dile getiren Cesur Şahin, biçerbağlar, biçerdöver, tırpan ve diğer benzeri zirai makinelerin her türlü bakımını yapıyoruz. Çiftçi bu makineleri ancak hasatta kullanıyor. Ondan sonra da deposuna kaldırıyor. Biz de ancak iki aylık bir sürede tamir ve bakımla ekmeğimizi kazanıyoruz." diye konuştu.

    "KURAKLIK VE DOLU ÇİFTÇİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

    Sanayide motor ustalığı yapan İsmail Altınsoy, bu sene eski aletleri tamir oranının geçmiş yıllara oranla daha fazla olduğuna dikkat çekti. "Kuraklık, şiddetli yağış, dolu ve sel felaketleri çiftçinin topraktaki mahsulüne zararı çok oldu. Bundan dolayı çiftçi yeni sıfır makine alacak durumu olmadığı için elinde bulundurduğu makineyi gelip bize tamir ettiriyor." diyen Altınsoy, "Biz burada makineleri revizyondan geçiriyor yağını, dişlilerini ve gerekli yedek parçalarını bulundurarak eksik yerlerini tamamlayıp çiftçimize sağlıklı bir şeklide teslim ediyoruz. Şu ana kadar olan iş yoğunluğundan da memnunuz." dedi.

    Tarım makineleri satış sorumlusu Selahattin Güvendi ise makineleri devlet desteklemeli olarak sattıklarını bu sene desteğin az olması sebebiyle çiftçinin yeni makine alma yerine eskileri ile işini görmeye çalıştığına vurgu yaptı. Güvendi, "Zaten bankaya olan borçlarından dolayı bu sene kurak ve mahsuldeki zararın çok olmasından dolayı destekle aldıkları makinelerin borçları ertelendi." diyerek yeni makina yerine eskilerin tamir edilerek kullanıldığını söyledi. CİHAN

Yorumlar