Hasankeyf'in saklı tarihi, Ağlayan Mağara

Antik kent Hasankeyf'te bulunan onlarca saklı güzellikten biri de Günfa olarak adlandırılan mevkide bulunan Ağlayan Mağara. Yüksek kayalıklar arasına saklanmış mağarada, kayalıklardan düşen her su damlası piyanodan çıkan bir melodi gibi....

Google Haberlere Abone ol
Hasankeyf'in saklı tarihi, Ağlayan Mağara

Antik kent Hasankeyf'te bulunan onlarca saklı güzellikten biri de Günfa olarak adlandırılan mevkide bulunan Ağlayan Mağara. Yüksek kayalıklar arasına saklanmış mağarada, kayalıklardan düşen her su damlası piyanodan çıkan bir melodi gibi.

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde Urartular döneminden kaldığı belirtilen 'Ağlayan Mağara' doğal güzelliği ile ziyaretçileri büyülüyor. Mağaranın tavanından damlayan su damlacıkları piyanodan çıkan güzel bir melodi gibi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklarda bile oldukça serin olan mağarayı ziyaret eden vatandaşlar, mağara ve çevresinin serinliği ve mağaradan yayılan melodinin insanlara huzur verdiğini ve tüm stresini aldığını söylüyor. Yüksek kayalarla çevrili güneş görmeyen bir yerde bulunan mağaranın üst katlarından gelen su, ağlayan bir mağara manzarasını oluşturmuş. Su sızıntısı kayayı serin tutuyor. Kayadan oyulan mağarada oluşan şelale bölgede otantik bir hava oluşturuyor. Hemen yanında bulunan Urartu ya da Sümerler dönemine ait içi oyulmuş olan bir kaya parçası ise eyvan şekline dönüştürülmüş. Ustaca kazınmış merdivenleri, odaları ve eyvanı ile küçük bir mağara evi andıran kaya ağlayan mağaranın güzelliğini tamamlıyor.

Hasankeyf'te özellikle Günfa'da ağlayan mağara kenarında dinlenmenin, piknik yapmanın bir başka olduğunu belirten vatandaşlar, mağaranın turizme kazandırılmasını istiyor. Hasankeyf'te yapılan İmam Abdullah anma etkinliklerinin iki yıldır buraya alındığını, bu vesileyle mağaraya giden 5 kilometrelik yolun kilit taşlarıyla döşendiğini hatırlatan vatandaşlar, "Hasankeyf'in güzelliklerine doyum olmuyor. Bu güzellikleri herkesin görmeye hakkı vardır. İnsana huzur veren bu saklı güzelliği bölgede bile çok az kişi biliyor. Turizme kazandırılmasını bekliyoruz, tanıtımı iyi yapılırsa sadece anma etkinliğinde değil her zaman ziyaretçi akınına uğrar." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar