Hangi pasaport sahiplerine kısıtlama var

Yurtdışına çıkış yapmak isteyen Yeşil pasaport sahiplerinin çalıştıkları kurumdan 'olur belgesi' getirmeleri şart.

Google Haberlere Abone ol
Hangi pasaport sahiplerine kısıtlama var
Mustafa Güneş / Sonhaberler.Com

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz akşamından sonra yayınlanan Başbakanlık genelgesiyle yurtdışına çıkışlara getirilen kısıtlamalar konusunda vatandaşların kafasında çok sayıda soru işaretleri bulunuyor. Vatandaşların en çok merak ettikleri, hangi pasaportlulara kısıtlama olduğu, yeşil, gri ve bordo pasaport sahiplerinden hangilerinin ne gibi işleme tabi olduğu. 

Havalimanı pasaport dairesi yetkililerinin verdiği bilgilere göre, yurtdışına çıkış kısıtlaması şu an sadece yeşil ve gri pasaport sahiplerine yönelik. Bu pasaport sahiplerinin de yurtdışına çıkışları mümkün, ancak bazı şartları taşımaları gerekiyor. 

Pasaport polislerinin aktardığına göre, yeşil pasaport sahipleri çalıştıkları kurumlardan gerekli izin belgelerini getirmeleri halinde, yapılacak kontrolden sonra yurtdışına çıkışlarına izin verilecek. İzin belgeleri, öğretmenler için ilçe milli eğitim müdürlükleri, polisler için emniyet müdürlükleri, askerler için çalıştıkları birliğin komutanlığından alınıyor. Diğer devlet memurları da bağlı bulundukları şube müdürlüklerinden gerekli izin belgelerini alabilirler. 

Alınacak izin belgelerinde "Yurtdışına çıkışına herhangi bir engel yoktur" ibaresinin bulunması gerekiyor. 

Daha çok görev için yurtdışına çıkış yapanların kullandığı gri pasaport için ise "görev belgeleri"nin gösterilmesi yeterli oluyor. 

Normal vatandaşların kullandığı bordo pasaportu kullananlar için ise bir kısıtlama yok; ancak bu pasaporta sahip devlet memurlarının kimlikle giriş-çıkış yapılan Gürcistan gibi ülkelere girişleri şimdilik yasak. 

Yurtdışına çıkış yapmak isteyen emekli vatandaşlar için ise pasaport rengine bakılmaksızın herhangi bir kısıtlama yok. 

10 BİN PASAPORT İPTAL

Öte yandan 10 bin 856 kişinin pasaportunun iptal edildiği ortaya çıktı. Konuyla ilgil bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, "10 bin kişinin pasaportunu iptal ettik. Bundan 10 bine yakını kamu görevlisi. Yeşil pasaport, hizmet pasaportu sahibi." dedi. 

 

Yorumlar

selimkal Lutfen elinizden geldigince destek verin. #memurizinleriaçılsın
saban bozlu Eşinden yesil pasaport sahibi olan emeklilerden bazı belgeler talep ediliyor.