Hanefi Avcı'ya 'Bildiklerini anlat' çağrısı

Gazi Olayları davası avukatları, olayların 'kara kutusu' olarak nitelendirdikleri eski İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı'ya çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Hanefi Avcı'ya 'Bildiklerini anlat' çağrısı

"İNSANLIK SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ"

Olayların yıldönümü öncesi, yaşamını yitirenlerden bazılarının ailesi ve avukatlar Gazi Mahallesi'nde toplandı.

Olayların ilk başladığı kahvehanenin önüne karanfil bırakan aileler hesabına konuşan Avukat Remzi Kazman, davanın tekrar açılması için mücadelelerinin sürdüğünü belirterek, “Bugün Gazi katliamının 20'nci yılında ilk kurşunun atıldığı yerdeyiz. Bu davada bir arpa boyu yol gidemedik. Türkiye faili meçhul ülkesi olmaya devam ediyor. Bu vakada iç yasa metodları tüketildikten sonra yasa devleti doğrultusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gittik. Makul vakit ve adil tenkit gereği Türkiye Cumhuriyeti'ni tazminat ödemeye mahkum ettikten sonra bu davanın bir yasa devleti prensibi şekilde Türkiye'de açılması gerekirken halen daha ne bekleniyor. Zaman aşımını mı bekliyorsunuz? İnsanlık suçlarında vakit aşımı olmaz. O sebeple bu davayı açmak için hala zamanınız var. Çünkü elde bu davayı açmak için var deliller var" dedi.

"BU DAVANIN KARA KUTUSU HANEFİ AVCI"

Gazi davasının kara kutusunun Hanefi Avcı olduğunu öne devam eden Avukat Kazman, “Hanefi Avcı o çağın istihbarat daire başkanı, sebep konuşmuyor, sebep davalara Şahit şekilde gelmiyor? Vicdanı mı yok, korkuyor mu? Korkmasın onu biz korumasını biliriz. Hanefi Avcı konuşursa tam olarak bu dava tekrar açılır. Bu dava tekrar açılmalıdır ki, kişilerin vicdanlarında açılan bu cerahat lakin o vakit kapanır" diye konuştu.

Avukat Kazman, dava sürecince dava hakkında hiç bir delilin, tanığın mühim açıdan dinlenmediğini ve Gazi davası tekrar açılması mecburiyetinde öteki faili meçhul davalarında tekrar açılacağına inandığını sözlerine ekledi. 

"ANLAT Kİ HERKES BİLSİN..."

Davanın avukatlarından Efkan Bolaç ise vakalarda buyruğu verenlerin yargılanmadığını belirterek, “Bugün Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan'da da buyruğu verenler yargılanmıyor. Bu dosyada devletin cezasızlık yüzünü görüyoruz. Devlet katliamcılara garanti veriyor. Diyor ki, 'Siz katledin, ben sizi cezalandırmayacağım.' Buradan Hanefi Avcı'ya sesleniyoruz. 20 sene oldu, Gazi'de ve Ümraniye'de ne oldu? Anlat ki herkes bilsin" dedi. 

"GAZİ OLAYLARINDA 22 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ"

12 Mart 1995'de, o devir Gaziosmanpaşa'ya bağlı Gazi Mahallesi'nde 4 kahvehane ve bir postane kimliği belirsiz kişilerce otomatik silahlarla tarandı. Daha sonra Ümraniye'ye de sıçrayan vakalarda 22 şahıs yaşamını yitirdi. 8 sene devam eden dava sonucunda iki polis memuru ceza aldı, diğerleri beraat etti. Ailelerin başvurusu sonucu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) 2005'te Türkiye'yi ölenlerin yakınlarına tazminat ödemeye mahkum etti. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar