Hamidiye Tabyaları'nda iş makinesinin yerini işçiler aldı

Çanakkale’de bulunan Hamidiye Tabyaları'nda, sit alanı olduğu halde iş makinesiyle yapılan çalışmalara gelen tepkiler üzerine görevi işçiler devraldı.

Google Haberlere Abone ol
Hamidiye Tabyaları'nda iş makinesinin yerini işçiler aldı

Çanakkale’de bulunan Hamidiye Tabyaları'nda, sit alanı olduğu halde iş makinesiyle yapılan çalışmalara gelen tepkiler üzerine görevi işçiler devraldı. Çanakkale Deniz Savaşları’nda önemli görevler üstlenen tarihî tabyalar, 1. derece korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli olmasına rağmen kepçeler sokularak bonetlerin üzerindeki topraklar alındı. Kepçelerin alana ve bonetlere zarar verdiği gerekçesiyle büyük tepki çeken çalışmalar, Çanakkale Belediyesi tarafından evrak eksikliği gerekçesiyle alan mühürlenerek durduruldu. Evrakların tamamlanmasının ardından çalışma tekrar başlarken kepçelerin yerini işçiler yer aldı. Çok sayıda işçi, kazma kürekle bonetlerin üzerindeki toprakları kaldırmaya çalıştı. Toprak tamamen atıldıktan ve yalıtım yapıldıktan sonra bonetler, üzerine tekrar toprak atılarak eski görümüne döndürülecek.

Sultan 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan tabyada restorasyon çalışması, 17 Şubat 2014'te başlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 17 milyon lira ödenekle restore edilmesi için proje hazırlanan 105 dönümlük alana sahip Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki çalışma devam ediyor. Barbaros Mahallesi’nde 10 bonetten oluşan tabyanın restorasyonu bittikten sonra gezinti alanları, çocuklar için spor alanları, açıkhava tiyatrosu ve kafeteryaların bulunduğu bir peyzaj alanı olarak düzenlenecek. Bonetler müzeye, el sanatlarının sergilendiği ve savaşların anlatıldığı teşhir salonlarına dönüştürülecek. Peyzaj alanının sahille bağlantısının kurulduğu deniz tarafından bir yol da yapılacak. Çalışmaların Nisan 2015’e kadar bitmesi hedefleniliyor. CİHAN

Yorumlar