Hamburg’da beş saate kadar kreş hizmeti ücretsiz olacak

Almanya'nın Hamburg şehrinde kreş ücretleri 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Hamburg’da beş saate kadar kreş hizmeti ücretsiz olacak

Almanya'nın Hamburg şehrinde kreş ücretleri 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde düzenlendi. Hamburg Senatosu’nun kabul ettiği uygulama, bakımın tüm çocuklar için günde 5, engelli çocuklar için ise 6 saate kadar ücretsiz olmasını öngörüyor. Beş saat üzeri bakım içinde aylık 2 bin 750 Euro geliri olan aileler için ücret aylık 300 Euro yerine 108 Euro olacak. Uygulama 59 bin çocuğu kapsıyor.

Hamburg’da 2011 yılında tek başına iktidar olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) aynı zamanda seçim vaatlerinden biri olan ücretsiz kreş uygulamasını bu yıl 1 Ağustos tarihinden itibaren uygulamaya koyuyor. Hamburg Senatosu’nun kabul ettiği uygulamaya göre tüm çocuklar günde beş saate kadar kreş bakımı için hiçbir ücret ödemeyecek ve uygulama çocuklar okula başlayana kadar geçerli olacak.

Engelli çocukların altı saate kadar ücretsiz bakımdan istifade edeceği uygulamada, beş saat üzeri bakım içinde örneğin 2 bin 750 Euro geliri olan bir aile bundan sonra 108 Euro ödeyecek. Bu zamana kadar 300 Euro ödeyen aynı durumdaki aileler ise aylık 192 Euro tasarruf edecek. 59 bin çocuğun istifade edeceği uygulama için senato bu yıl 31 milyon Euro, 2015 yılı için de 75 milyon Euro ek bütçe ayırdı.

Hamburg Sosyal İşler, Aile, Uyum ve Çalışma Bakanı Detlef Scheele (SPD) konuyla ilgili yaptığı açıklamada öğle yemeği dahil 5 saat ücretsiz kreş bakımı uygulaması olan tek eyaletin Hamburg olduğunu belirtti. Ücretsiz uygulama ile birlikte çocukların temel kreş bakım hizmetlerinin yerine getirildiğinin altını çizen Scheele, “Seçim vaadimizi yerine getirdiğimiz uygulama ile Hamburg’un aile dostu bir şehir olduğunu gösteriyoruz.” dedi

Yeşiller Hamburg Eyalet Milletvekili ve partisinin aile konuları sözcüsü Christiane Blömeke ise konuyla ilgili açıklamasında ücretsiz kreş uygulamasının aileler için iyi bir haber olduğunu belirtti. Hamburg’da ailelerin yüksek giderlerden dolayı zor durumda olduğuna işaret eden Blömeke şöyle konuştu: “Bu ailelerin yükünü önemli ölçüde hafifletecek. Ancak senato bunu yaparken, kreşlerdeki kaliteyi gözden kaçırmamalı. Aileler haklı olarak bakım hizmetlerinin iyileştirilmesini istiyor. Dolayısıyla biz de senatodan kreşlerdeki kaliteyi yükseltmesini istiyoruz. Kreşlerdeki iyi bakım, daha cazip eğitim imkanları ve hedefe yönelik dil teşvikleri ile çocuklar arasında şans eşitliği sağlanır.”

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Aile Politikaları Sözcüsü Christoph de Vriesise ailelerin maddi olarak yükünün hafiflemesinin her zaman arzu edilen bir şey olduğunu, ancak uygulamadan dolayı kaliteli bakım için acil yapılması gerekenlerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar