Halkoyunlarının dünü bugünü tartışıldı

Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, örf, adet ve gelenekleri yaşatmak için özveriyle çaba gösteren halkoyunları ailesine kapısının 24 saat açık olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Halkoyunlarının dünü bugünü tartışıldı

Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, örf, adet ve gelenekleri yaşatmak için özveriyle çaba gösteren halkoyunları ailesine kapısının 24 saat açık olduğunu söyledi.

Hadi, Menderes Spor Salonu toplantı odasında gerçekleştirilen “Adana’da Halkoyunlarının Dünü Bugünü” konulu panelde yaptığı konuşmada, çeşitli spor dallarının yanı sıra fırsat buldukça halkoyunları çalışmalarına da katıldığını söyledi.

“Spor yapanların teri şerbet, kokusu ise parfüm” diyen Hadi, görev yaptığı her yerde halkoyunları ailesine sürekli destek verdiğini anlattı. Panelde konularında uzman konuşmacıların anlattıklarının kayıt altına alınarak bunlardan yararlanılmasını isteyen Hadi şöyle devam etti: “Örf, adet ve gelenekleri yaşatmak için özveriyle çaba gösteren halkoyunları ailesine kapım 24 saat açık. Gelenek ve kültürlerini yaşatmayan ülkeler gelecekte sorun ve sıkıntılar yaşarlar. Kültürümüze sahip çıkan, yaşatan halkoyunları ailesine başta tesis olmak üzere, malzeme ve diğer konularda her zaman desteğimizi sürdüreceğiz. Kurumda tüm çalışanlarla gençliğin hizmetindeyiz. Özellikle halkoyunlarının, müziği, giysileri ile diğer sporlardan farklı yeri var. Halkoyunlarının mutfağından gelen duayen ustaların konuşmalarının, gelecek nesillere aktarılması için kayıt altına alınması gerektiğine inanıyorum .”

Panelde konuşan Türkiye Halkoyunları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kamuran Avşar, günümüzde halkoyunlarını öğrenen gençlerin şanslı olduklarını belirterek, “Geçmiş yıllarda halkoyunlarında yeteri kadar yazılı kaynak yoktu. Buna rağmen kısıtlı imkanlarla ve zor koşullarda Adana takımlarını finallere kadar taşıdık.” dedi. Günümüzde, eğitmenlerin yarışmaları kazanmak için kolayı seçtiklerini, zoru ve imkansızlığı yakalamanın daha anlamlı olduğunu ifade eden Avşar, şöyle devam etti: “Babadan oğula, usta-çırak yöntemiyle öğrenilen halkoyunlarını gelecek nesillere taşımalıyız. Milletlerin bağımsız kalması için kültürlerine sahip çıkması gerekir. Halkoyunlarına hizmet edenler öğrencilerine doğru bilgiler vermelidirler. Yanlış öğretilen halkoyunları gelecekte sıkıntıya neden olur. Kolay başarı çabuk unutulur. Önemli olan zor başarıyı elde etmektir. Adana’da iyi bir potansiyel var. Halkoyunlarında Adana’nın varlığını hissettirmeliyiz.”

Halkoyunları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ali Özçelik de ülke genelinde halkoyunları çalışmalarında önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, bunun yansımalarının Adana’da da görüldüğünü aktardı.
CİHAN

Yorumlar