Halk Sağlığı ekibi Almanya'da evde bakım hizmetlerini inceledi

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) Ofisi'nin koordinasyonunda gerçekleşen 'Sosyal Devlet Anlayışı ve Evde Bakım Hizmetleri' isimli projesi kapsamında oluşturulan ilk grup Almanya'da incelemelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Halk Sağlığı ekibi Almanya'da evde bakım hizmetlerini inceledi

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) Ofisi'nin koordinasyonunda gerçekleşen 'Sosyal Devlet Anlayışı ve Evde Bakım Hizmetleri' isimli projesi kapsamında oluşturulan ilk grup Almanya'da incelemelerde bulundu.

Almanya, Belçika ve İngiltere'de evde bakım-sağlık hizmetlerini araştırmak amacıyla hazırlanan projenin 20 kişilik olan Almanya ekibi, Frankfurt şehrine bağlı Erlensee kasabasında incelemelerde bulundu. Projenin ilk ziyaret yeri olan ve Almanya'da 'Heilpraktiker' (Doğal Tıp Uzmanı) olarak adlandırılan, Türkiye'de tam mesleki karşılığı olmayan sağlık kuruluşu, katılımcıların büyük ilgisini çekti. Heilpraktikerlik Almanya'da Sağlık Bakanlığı'nın tanıdığı bir meslek kolu olarak hizmet veriyor. Hastalıkların ilaç tedavileri için yardımcı veya tıbbi tedavinin bazı yan etkilerini azaltabilecek tedavi hizmetleri sunan heilpraktikerlik için en az 3 yıl eğitim almak gerekiyor. Bazı hastalıkların tedavisinde alternatif tıbbın tüm nimetleri sunuluyor. Migren, alerjik, romatizmal ve kronik hastalıklar başlıca ilgi alanlarını oluşturuyor.

Doğal tedavi yöntemleri dışında hipnoz, akupunktur uygulaması, ozon tedavisi, homeopati uygulamaları yapabiliyorlar ancak bu alanlarda da ayrıca eğitim almaları gerekiyor. Heilpraktikerlerin verdikleri hizmetler sağlık müdürlükleri tarafından kontrol ediliyor. Kendi işyerlerinde hizmet verdikleri gibi gerektiğinde tedavi amacıyla ev ziyareti de yapabiliyorlar.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü ekibi, ikinci ziyaretinde Gelnhasen Sağlık Müdürü Dr. Siegfried Giernat'tan Almanya'nın sağlık sistemi hakkında bilgi aldı. Almanya'da evde bakım ve sağlık hizmetlerinin ayrı ayrı veya birlikte hizmet veren özel kuruluşlar tarafından yürütüldüğünü anlatan Giernat, Türkiye'de evde sağlık hizmetinin içerisinde ekip lideri olarak bir doktorun bulunmasını ve hizmetin ücretsiz oluşunu takdir etti. Almanya'da başında doktor olan bir ekip oluşturmanın pahalı olduğunu ve evde bakım hizmetinin bir ya da iki aydan uzun süreli alınmasının istisna olduğunu belirten Giernat bir süre sonra vatandaşın ancak kendi parasıyla hizmet alabileceğini belirtti.

Proje kapsamında son oturumu evde bakım ve sağlık hizmetini birlikte veren özel bir kuruluş yetkilisi ile yapan Almanya ekibi, kuruluşun yapısı ve hizmetleri hakkında bilgi aldı. Kuruluş yetkilisi işyerinde 20'ye yakın kişi çalıştığını, 24 saat hizmet verdiklerini, hizmetlerinin günlük kişiye harcanan saate göre belirlendiğini ortalama bir saatlik bir hizmetin 16 Euro civarında olduğunu anlattı.

Ancak bu ücretin 24 saat veren kurumun giderlerini başa baş karşıladığını bu işi sırf para için değil hizmet içinde yaptıklarını ifade etti. Türkiye'de bu hizmetin süresiz ve ek herhangi bir ücret istenmeden gerçekleştirildiğini öğrenen yetkili sistemin finansmanı hakkında ekipten bilgi aldı. Eskiden Almanya'da hizmetin daha sosyal anlayış içerisinde olduğunu ifade eden yetkili, yaşlı nüfusun artmaya başlaması ve insan ömrünün uzaması sebepleriyle de son yıllarda olayın ekonomik yönünün daha da önem kazanmaya başladığını anlattı.

Almanya'da programını tamamlayıp, Türkiye'ye dönen ekip üyeleri, edindiği bilgi birikimini anlatarak iyi yönde hizmetin artmasını sağlamayı hedefliyor. CİHAN

Yorumlar