GYV Başkanı Yeşil: Twit atmak, Suriyeli mültecilerin derdini çözmez

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Hizmet Hareketi’nin sosyal medyada Suriye meselesine duyarsız kaldığı eleştirisine, “Kimse Yok Mu Derneği, Suriyeli mültecilere 50 milyon TL’lik yardım çalışmasını tamamladığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
GYV Başkanı Yeşil: Twit atmak, Suriyeli mültecilerin derdini çözmez

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Hizmet Hareketi’nin sosyal medyada Suriye meselesine duyarsız kaldığı eleştirisine, “Kimse Yok Mu Derneği, Suriyeli mültecilere 50 milyon TL’lik yardım çalışmasını tamamladığını duyurdu. Hizmet, Suriye meselesine reel projelerle yaklaşıyor. Twit atmak, Suriyeli mültecilerin derdini çözmez.” cevabını verdi.

GYV Başkanı Mustafa Yeşil, Swissotel’de düzenlenen basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Hizmet Hareketi’nin Twitter’da yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına fazla önem verip, Suriye’de yaşananlara ilgisiz kaldığı yönündeki iddianın sorulması üzerine Mustafa Yeşil, şöyle konuştu: “Twitter veya sosyal medya belli düşünceleri paylaşan insanların bir birlerini rahatlıkla bulabildikleri, bir birleriyle çok seri ve hızlı haberleşebildikleri, dolayısıyla ortak tepki verebildikleri bir alan. AK Parti’nin Gezi olaylarından sonra yaklaşık 600-700 kişi kadrolu Twitter kullanıcısıyla birlikte faaliyet yaptığı medyaya yansıdı. Gerçeği nedir bunu bilmiyorum. Bu çok tabiidir, bunda yadırganacak bir şey yok. Ama takdir edersiniz ki Hizmet gönüllüleri –tabi Hizmet gönüllülerinin böyle kadrolu Twitter kullanıcıları olamaz. Çünkü Hizmet gönüllüleri almadan ziyade vermeye endeksli insanlardan oluşur- hizmetiyle ilgili olumsuz bir durum gördüyse birilerinin ona bir şey demesine gerek yok. Hele hele birileri rehberlik yapmış Twitter’da olumsuzlukları paylaşmışsa bu kesimin bunu yaymaları, bir birlerini bu noktada motive etmeleri bu sosyal medyanın yapısından dolayı çok kolay ve çok mümkün.”

Bülent Arınç’ın Twitter hakkındaki ‘çıt çıt çıt’ sözünü hatırlatan Yeşil, “Ülke meseleleri Twitter’da konuşulacak çözülmüyor. Belki insanlar bugün onları özgürlüklerin kısıtlanması karşısında özgürlük alanı olarak kullanıyorlar. Hizmet, Suriye meselesinde Twitter’da gündem yaparak Suriye’yi nazara vermeyi çok küçük bir iş görür. Tam tersine -geçen gün Kimse Yok Mu Derneği bir açıklama yaptı. Şu anda Suriye’deki mültecilerle alakalı Hizmet’in, Kimse Yok Mu’nun 50 milyon TL’lik bir yardım çalışmasının tamamlandığını, Suriye’den iltica etmiş olan 4 bin öğrencinin günlük okullara alındığını, bugün Hizmet bu 4 bin kişinin eğitimiyle alakalı okullar açtığını, yine her gün yaklaşık 8 bin kişiye sıcak yemek verilmektedir. Takdir edersiniz ki Suriye’nin içine girip bir şey yapmak mümkün değildir. Bugün twit atmak Suriyeli mültecilerin derdini çözmez. Sokaklarda döviz taşıyarak yürümek Suriyeli mültecilerin derdini çözmez. Suriyeli mültecilerin derdini onlara ulaştıracağınız her türlü yardım kampanyalarıyla mümkündür. Tabii ki bunu sadece Hizmet yapmıyor. Diğer yardım kuruluşlarının da bu hususla alakalı yardım çalışmaları var. Bugün hala Kimse Yok Mu üzerinden ciddi manada Suriye gündem. Suriye ile alakalı çalışmalar da devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

‘HİZMET, SURİYE MESELESİNE REEL PROJELERLE YAKLAŞIYOR’

Yurt dışındaki Hizmet gönüllülerinin Türkiye ile alakalı meseleleri Twitter üzerinden paylaşmalarının eleştirilmesine Yeşil, “Takdir edersiniz ki Hizmet, 160 ülkede faaliyet gösteren, 200 bine yakın o ülkenin öğrencileri ile hemhal olmuş, 200 bine yakın öğrencinin aileleri ile düşünürseniz dünyada 160 ülkede farklı dil, farklı anlayışa sahip insanlarla hemhal olmuş bir yapı. Yurt dışında yaşayan arkadaşlarımız her ne kadar o ülkenin şart ve standartlarında yaşasa da ülkelerinin her meselesi ile alakalı bire bir takiplerini olduğu ortada. Hele hele Twitter gibi sınırın tanınmadığı bir alanda onların bu meselelere duyarlılık göstermesi için ifade ettiğim gibi. Hizmet, yurt dışındaki imkanlarıyla, yurt içindeki imkanlarıyla Suriye meselesine reel projelerle yaklaşıyor. Fakat demokratik haklarını söylem bazında düşüncelerini ifade etmesi Twitter dışında sadece Türkiye ile sınırlı değil. 160 ülkede öğretmenleriyle, öğrencileriyle sevenleriyle bu meseleye duyarlılık göstermesini bence çok yadırgamamak gerekir.” cevabını verdi.

AYTAV: SÜLEYMAN ADLI KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

GYV Yönetim Kurulu Üyesi Erkam Tufan Aytav da, internete ses kayıtları düşen Süleyman isimli kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Aytav, “Süleyman meselesini biraz hızlı geçtik. Her kim ise bu Süleyman? Sayın Gülen’in avukatları tarafından savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu ifade etmek isterim. Çünkü, bu Süleyman isimli kişi, Hizmet’i töhmet altına sokucu ifadeler kullanıyor. Savcılığın üzerine gitmesi gereken, tarafımızdan da talep edilen bir konu. Asıl burada başka bir Süleyman’a dikkat çekmek isterim. Eğer bir paralel devlet aranmak isteniyorsa, evinin içerisinde 4,5 milyon dolar olan bir banka müdürünün adının da Süleyman olduğuna dikkat çekmek isterim. Paralel devlet arzu ediliyorsa, bir medya CEO’sunun gene aynı banka müdürüne ‘2 milyon gönder Süleyman’dan bu Süleyman’a dikkat çekilmesinin özellikle altını çizmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Telefon dinlemeleri meselesine değinen Aytav, “Burada da biraz hedef saptırılıyor. Sayın Gülen’in gayri hukuki bir şekilde dinlenmiş olması, içinde yasal problemin olmadığı tapeler söz konusu iken, öbür tarafta mahkeme kararı ile dinlenmiş ve alabildiğine ortada delilleri olan, içerisinde villalar geçen, birinci derecede SİT alanlarına imarlar yapılan itiraz eden valinin tayinin edildiği, havuz medyasının konuşulduğu, millete ağza alınmayacak düzeyde hakaretlerin edildiği, telefon tapeleri de var.” diye konuştu.









CİHAN

Yorumlar