GYV Başkanı Yeşil: Gülen’i iade talebi, algı oluşturmaya yönelik

Gazeteciler ve Yazarla Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin iadesinin istenmesinin, bir algı ve imaj oluşturmaya dönük yapıldığı düşüncesinde olduklarını söyledi. Yeşil, “ ‘Biz istedik, vermediler. Öyle...

Google Haberlere Abone ol
GYV Başkanı Yeşil: Gülen’i iade talebi, algı oluşturmaya yönelik

Gazeteciler ve Yazarla Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin iadesinin istenmesinin, bir algı ve imaj oluşturmaya dönük yapıldığı düşüncesinde olduklarını söyledi. Yeşil, “ ‘Biz istedik, vermediler. Öyle ise işte bu insanlar Amerika tarafından korunuyor’ imajı ve algısını beslemeye dönük bir gayret var düşüncesi zihnimizde beliriyor.” dedi.

Mustafa Yeşil, GYV’nin Swiss Otel’de düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. “Türkiye içerisinde Gülen Hareketine yönelik geniş çaplı bir operasyon olmasını bekliyor musunuz? Ayrıca Gülen’in iadesine ilişkin çeşitli diplomatik temaslar yapıldığına ilişkin bir bilginiz var mı?” şeklinde soruya Yeşil, “Sayın Başbakan’ın hukuk içerisinde kalarak devlet içerisinde bir paralel yapı varsa elbette ki yargı meşgul olup ilgilenecektir, suçluları bulacaktır’ kavram ve ifadesi esas alınacaksa bugün anayasal veya hukuk çerçevesinde suç işlemiş kişilerin tespiti ve bunların yargı önüne çıkartılması kadar tabi bir mesele olamaz. 2 – 3 ay öncesi açıklamamızda ‘paralel yapı’ diye iddia edilen, kanun ve hukuk dışı hareket eden, bağımsız bir takım bilgi, belge ve hedefler üzerine çalışan bir yapı varsa bu yapının üzerine gidilmesi, hukuki yollarla bunun tespiti ve netice itibariyle de bu yapının yargılanması gerekir’ demiştik. Fakat, yargının bununla alakalı attığı en ufak bir adım, veya tespit olmadan direk Camia’nın bu yapıyla ilişkilendirilmesi ve bunun üzerinden Camia’ya suçluluk isnadını asla hukuki bulmuyoruz. Eğer hukuk çerçevesinde kalınılacaksa suçluların bulunmasını talep eder. Bu sürecin işlemesinden herhangi bir kaygımız ve endişemiz olmaz. Ancak, hukukun esasları çerçevesinde değil de Mc Carthy dönemi gibi bir avcılık anlayışı içerisinde Türkiye’de bir hareket ve gayret olacaksa zannediyorum bu sadece bizi değil, sivil olan bütün herkesi veya bu ülkeye yerleşen bütün herkesi endişelendirecek ve kaygılandıracak bir durumdur. Ben, ülkemizin o noktaya düşmeyeceği ümidini ve inancını taşıyorum.” cevabını verdi.

Başbakan Erdoğan’ın Amerikan televizyondaki sözlerini hatırlatan Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Başbakan’ın Amerikan televizyonuna verdiği açıklamanın arkasından çok değişik yorumlar yapıldı. Gülen’in talebi konusunda henüz bir dava olmadığı halde, bir soruşturma olmadığı halde bu talebin tamamen bir algı, bir imaj oluşturmaya dönük yapıldığı düşüncesindeyiz. Sayın Gülen’in iadesi meselesi sadece sizin iç hukukunuzla alakalı bir mesele değil, özellikle Amerika Birleşik Devletleri hukukuna göre de sizin iddia ettiğiniz meselelerin suç olması, kabullenilmesi. O da yeterli değil zannediyorum Dışişleri Bakanının onayı gerekiyor. Henüz bu süreçle alakalı başlamış bir şeyin olduğunu görmüyorum, duymadım da. Ama bu mevzuda genel intiba baktığınız zaman Amerika’nın, hukuk dışı uygulamalara taraf olmadığını hepimiz biliyoruz. Böyle bir talep ve böyle bir iadenin zannediyorum müracaat edenler açısından mümkün olmadığını bilmekle beraber ‘biz istedik, vermediler. Öyle ise işte bu insanlar Amerika tarafından korunuyor’ imajı ve algısını beslemeye dönük bir gayret var düşüncesi zihnimizde beliriyor.”

CİHAN

Yorumlar