GYV Başkanı Yeşil: Çelişkileri iç içe yaşıyoruz

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı’nın dahi dinlendiğine yönelik açıklamasını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
GYV Başkanı Yeşil: Çelişkileri iç içe yaşıyoruz

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı’nın dahi dinlendiğine yönelik açıklamasını değerlendirdi. Yeşil, “Üzülerek söyleyelim çok ciddi çelişkileri iç içe yaşıyoruz. Cumhurbaşkanını kim dinlemişse, hangi illegal yollarla dinlemişse bunun bulunması işi sivil yapıların işi değildir. Bu yargının, iktidarın ve bununla ilgili kurumların işidir. ” dedi.

Swissotel’de basın toplantısı düzenleyen Mustafa Yeşil, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Başbakan Erdoğan’ın İran dönüşü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı’nın dahi dinlendiğine yönelik söylemlerinin olduğuna yönelik soruyu cevaplayan Yeşil, “Üzülerek söyleyelim çok ciddi çelişkileri iç içe yaşıyoruz. Bunlardan birisi, Cumhurbaşkanı’nın dinlendiği meselesi. Hatta Başbakan’ın kendi ofisine, hatırlarsanız böcek konduğu meselesi gündemdeydi. 2 yıl önce böcek konduğu meselesi medyada çok ciddi gündeme getirildiğinde adeta bir adrese bu olay havale edilmişti. O dönemde biz açıklamamızda bunu her kim yaptıysa mutlaka yargıya taşınmalı bulunmalı ve cezalandırılmalı demiştik. Bakınız bundan bir hafta önce Yargıtay bir açıklamada bulundu: ‘ Bize böcek davasıyla ilgili intikal etmiş bir mesele yok’ dedi. Demek ki o süreç içerisinde bu konuşulmuş, bir algı malzemesi olarak devreye konmuş, bununla ilgili bir şikayet bile yargıya intikal etmemiş. İkincisi, Cumhurbaşkanını kim dinlemişse, hangi illegal yollarla dinlemişse bunun bulunması sivil yapıların işi değildir. Bu yargının, iktidarın ve bununla ilgili kurumların işidir.” şeklinde konuştu.

“Hiçbir zaman iktidar var olan olumsuzluklardan şikayet mercii değildir. Belki kendine intikal eden şikayetleri sonuçlandırma merciidir.” diyen Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nı bile dinlemişlerse, kim dinlemiş, hangi gerekçe ile dinlemiş bunun soruşturulması gerekir. Fakat gel gör ki 6 aydan bu yana ancak teşkilatlı ve çok güçlü bir organizasyon yolu ile yapılacak dinlemelerle Sayın Gülen hakkında en ufak bir yargı ve açılmış bir dava olmamasına rağmen, son 6 aydan bu yana Sayın Gülen’in dinlendiğine dair avukatlar açıklama yaptı. Şimdi siz aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nın dinlendiğinden şikâyet edeceksiniz, sonra da illegal yollarla servis edilen dinleme kayıtlarını seçim meydanlarında toplu konuşmalarda malzeme olarak kullanacaksınız. Ben bunu ne insani ahlakla, ne de siyasi ahlakla telif edemiyorum.”

‘CAMİA HAKKINDA ÖTEKİLEŞTİRME TEMAYÜLÜ YENİ DEĞİL’

Hizmet Hareketi’ne yönelik suçlamaların yeni olmadığına vurgu yapan GYV Üyesi Cemal Uşşak da, “Siyasi otoritenin Camia’yı ne türden argümanlarla suçladığına dair ifadeler açıklama metninde yer alıyor. Camia hakkında ötekileştirme veya iblisleştirme temayülü esasen yeni değil. Birkaç sene öncesinden beri, hatta 4-5 sene öncesinden beri bu ülkede ne kadar olumsuz şeyler varsa bunlar camia ile irtibatlandırılıyor. Ergenekon, Balyoz, Ayışığı vesaire gibi davalar devam ederken, bu yüzden tutuklamalar yapılırken, birileri gidip o davanın taraflarına ‘aslında sizi içeride tutan Camia’dır.’ diyorlardı. Daha sonra bir kulübümüzün başkanı içeri girdi, Şike davası dolayısıyla. Ona da aynı şekilde ‘sizi içeriye tıkan işte o Camia’dır.’ dendi. Bir din adamı bir dava dolayısıyla içeriye girdi. Ona da aynı şekilde bu fısıldandı. Başbakan çok açık bir şekilde ki Ergenekon davaları ile ilgili olarak ‘ben bu davaların savcısıyım’ demişti. KCK davalarının arkasında olduğunu Sayın Başbakan defalarca ifade etmişti. Bu beyanları göz ardı edilerek ‘KCK tutuklamalarının arkasında da Camia vardır’ gibi ötekileştirme, iblisleştirmeyi birileri yapmaktaydı. Bu son birkaç aydır ise maalesef bizim yakın siyasi tarihimizde görülmedik bir biçimde siyasi nezaketi, insani nezaketi aşan bir biçimde kavramlarla camianın tanımlanması ifade edilmesi kabul edilebilir bir tutum değildir.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar