Gündoğdu: Üç aylık kazı çalışmasıyla tarih gün yüzüne çıkmaz

DSP Antalya Büyükşehir Belediye başkanı adayı Mücahit Gündoğdu, antik kentlerdeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkmasında 'yerel yönetimlere' daha fazla yetki verilmesi gerektiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gündoğdu: Üç aylık kazı çalışmasıyla tarih gün yüzüne çıkmaz

DSP Antalya Büyükşehir Belediye başkanı adayı Mücahit Gündoğdu, antik kentlerdeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkmasında 'yerel yönetimlere' daha fazla yetki verilmesi gerektiğini bildirdi. Gündoğdu, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 2 yıl önce Türkiye'de bir ilke imza atarak Side Antik Kent'te yıllarca bakımsız olan ve içinde Apollon Tapınağı'nın da bulunduğu 'tapınaklar bölgesinin' alanını Side Belediyesi'ne tahsis ederek yerinde doğru bir karar verdiğini söyledi.

Mücahit Gündoğdu, Gazipaşa'nın Güney köyünde bulunan ve kazı çalışmalarını ABD'den Nebraska Üniversitesi'nin yaptığı alanda incelemede bulundu. Gündoğdu, ardından Gündoğmuş ve İbradı ilçelerini ziyaret ederek seçilmesi halinde yapacağı hizmetler hakkında bilgilendirme yaptı. Antalya bölgesinde irili ufaklı 302 antik kent ve tarihi ören yerinin bulunduğunu belirten Gündoğdu, bunun sadece UNESCO koruması altında Xanthos Antik Kent'in olmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düşük bütçeli desteği ve yazın üç aylık çalışmasıyla toprak altından yatan tarihin gün yüzüne çıkamayacağını belirten Gündoğdu, "Side Antik Kent'in kazılarını yapan Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı 66 yıl içinde antik kentin yüzde 10'nun gün yüzüne çıkarılabildiğini söylüyor. Tamamının gün yüzüne çıkması için 5 asırlık zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Aynı ekip Side Belediyesi ve Antalya İl Özel İdare Müdürlüğü'nün desteğiyle 16 ay gibi kısa sürede Tüke Tapınağı'nı ayağa kaldırdı. Üç aylık çalışma ve kısıtlı bütçe ile tarih gün yüzüne çıkmaz. Yılın 12 ayı çalışma yapmak gerekir. Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kent'te Belçikalılar yılın 12 ayı çalışma yapıyor. Tarihi ören yerinin yüzde 80'nini de gün yüzüne çıkardı. Üç aylık çalışma ile yapılsaydı yüzde 15 bile gün yüzüne çıkmazdı. Eski Bakan Günay'ın Side Antik Kent'te tapınaklar bölgesinin tahsisini Side Belediyesi'ne tahsisini doğru buluyoruz." diye konuştu.

Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık beldesinde bulunan Xanthos ve Letoon antik kentlerin UNESCO koruması altına alınmasında bölgede 60 yıldır kazı çalışması yapan Fransız arkeologlara borçlu olduğunu anlatan Gündoğdu, Likya Birliği'nin başkenti olan Xanthos'un 28 yıldır UNESCO'da insanlık kültür mirası listesinde bulunduğunu ifade etti. CİHAN

Yorumlar