Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan 18 ilde oyuncak denetimi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda bulunan oyuncaklar ile ilgili olarak Nisan ayı itibari ile 18 ili kapsayan geniş çaplı bir kampanya denetimi düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan 18 ilde oyuncak denetimi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda bulunan oyuncaklar ile ilgili olarak Nisan ayı itibari ile 18 ili kapsayan geniş çaplı bir kampanya denetimi düzenlendi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, özellikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle oyuncak alışverişinde artış olacağı düşüncesiyle bu ay seçildiği belirtilerek, denetimlerimiz gelecek aylarda farklı ürün grupları ile devam edeceği kaydedildi. Denetim kapsamında, çocuk bisikletleri, scooterlar, oyuncak kitaplar, yap-bozlar, oyuncak plastik bebekler, bez bebekler, banyo oyuncakları, oyuncak arabalar, oyuncak silahlar, çıngıraklar, parmak boyalar, yüz boyaları, oyuncak pusetler, dolgulu oyuncaklar fiziksel, mekanik ve kimyasal riskler açısından kontrol edildi. Fiziksel ve mekanik riskler açısından ambalaj ve yaş uyarıları-işaretleri, keskin kenar, sivri uç, küçük parça, küçük toplar, çocuğun herhangi bir uzvunun sıkışabileceği aralıklar, bisiklet ve scooter gibi ürünlerde frenler, ses çıkaran oyuncaklarda ses seviyesinin kontrolü yapıldı. Kimyasal riskler kapsamında azo boyar, fitalat ve ağır metal yönünden ürünler kontrol edilmiş, dolgulu oyuncaklarda ve bebeklerde ise yanmazlık testleri yapıldı.

''2 BİN 749 ÜRÜN İSE GÜVENSİZLİK ŞÜPHESİ ÜZERİNE LABORATUVARA GÖNDERİLDİ''

Toplamda 10 bin 365 adet ürün denetlendi. Bunun yüzde 73'ü ithal yüzde 27’si yerli ürün. Denetimler sırasında 7 bin 616 ürün, belge kontrolü ve test kitleri ile yapılan ön inceleme sonucu güvenli bulundu, 2 bin 749 ürün ise güvensizlik şüphesi üzerine laboratuvara gönderildi. Laboratuvar analizleri sonucunda; 855 ürün güvenli bulundu. Denetlenen toplam ürünler içindeki güvenli ürün oranı yüzde 82 olarak gerçekleşti.
Bin 39 üründe düzeltilebilir uygunsuzluklar tespit edildi ve düzeltme süresi verildi. Denetlenen toplam ürünler içindeki uygunsuz ürün oranı yüzde 10 olarak gerçekleşti. Düzeltme süresi verilen ürünlerde, yaş etiketlemelerinin yanlış yapıldığı ve standartlara uygun uyarıların yapılmadığı tespit edildi.
Uygunsuz olduğu tespit edilen 1039 ürünün yüzde 71’ini ithal ürünler oluşturdu.
855 ürün ise güvensiz bulunmuş ve ürünlerin toplatılması için idari işlemlere başlandı. Güvensiz bulunan ürünlerin, taşıdıkları fiziksel ve mekanik riskler ile fitalat ve yanmazlık testlerinden geçemedikleri görüldü.
Denetlenen toplam ürünler içindeki güvensiz ürün oranı yüzde 8 olarak gerçekleşti. Güvensiz olduğu tespit edilen 855 ürünün yüzde 82 sini ithal ürünler oluşturdu.

''CE İŞARETİ BULUNMAYAN ÜRÜNLERİ SATIN ALMAYIN''

Bakanlık, denetim sonuçları çerçevesinde anne- babalara oyuncak satın alırken şu hususlara dikkat etmelerini de tavsiye etti:
''CE işareti bulunmayan ürünlerin satın alınmaması,
Ambalajında ve etiketinde üretici/ithalatçı bilgisinin bulunmadığı ürünlerin satın alınmaması,
Oyuncaklarda ambalaj ve etiket bilgilerinin önemi nedeniyle uyarıların mutlaka okunması ve titizlikle uygulanması,
Çocuğun yaşına uygun ürünlerin satın alınması,
3 yaş altı çocuklar için oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmesi,
3 yaş altı çocuklar için üretilen oyuncaklarda cam ve porselen türü materyallerin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi,
Kötü kokan, yumuşak plastikten yapılmış ucuz ve basit oyuncakların satın alınmaması.
Oyuncakların kullanımı sırasında ise aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Büyük çocuğunuz için almış olduğunuz oyuncaklar küçük çocuğunuz için tehlikeli olabilir. Çocuklarınızı oyun sırasında gözetim altında bulundurun.
Oyuncakları sık sık gözden geçirin. Tehlike arz edecek şekilde kırılmış veya bozulmuş oyuncakları atın.
Çocuğunuzun oyuncağın ambalajı ya da poşetiyle oynamasına izin vermeyin. Bu poşet veya ambalajlar çocuğun yüzüne yapışabilir ve nefes almasını engelleyip boğulmasına neden olabilir.
Mıknatıslı oyuncakları altı yaşından küçük çocuklarınızdan uzak tutun. Birden fazla mıknatısın çocuk tarafından yutulması halinde, mıknatısların etkileşimi sonucu ölüme neden olabilir.
Yumuşak ve pelüş oyuncaklar çabuk alev aldığından ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır.
Yüksek sesli oyuncakların kullanımı çocuklarda işitme kaybına neden olabilir. Bu tür oyuncaklar pilleri çıkarılarak veya hoparlörün üzeri bantla kapatılarak kullanılmalıdır.''

Güvenliğinden şüphe duyduğunuz ürünleri, www.gtb.gov.tr ve www.tuketici.gov.tr web adresleri üzerinden veya twitter.com/etuketici ile facebook.com/etuketici sosyal medya hesapları aracılığıyla, denetlenmesi ve önlem alınması amacıyla Bakanlığa bildirilmesi istendi.
CİHAN

Yorumlar