Gülen'in DNA'sı alınsın talebi

"Askeri casusluk" olarak bilinen davanın iki numaralı sanığı emekli Albay Coşkun Başbuğ, evinde ele geçirilen ve davaya delilolan hard disklerdeki DNA örneklerinin Fethullah Gülen’e ait olup olmadığının belirlenmesi için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, parmak izleri ve DNA örneklerinin alınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Gülen'in DNA'sı alınsın talebi

Kamuoyunda "askeri casusluk" olarak bilinen davanın iki numaralı sanığı emekli Albay Coşkun Başbuğ, evinde ele geçirilen ve davaya delil oluşturan hard disklerdeki DNA örneklerinin Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’e ait olup olmadığının belirlenmesi amacıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, parmak izleri ve DNA örneklerinin alınmasını talep etti.

Aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davanın sanıklarından Başbuğ, gözaltına alınan birçok kişinin evinde kendilerine ait olmayan ya da içeriği sonradan değiştirilmiş deliller bulunduğunu, bu delillerin haklarındaki davanın temelini oluşturduğunu söyledi.

Kendisine ait, içinde sadece müziklerin bulunduğu hard diskin değiştirildiğini ve sözde askeri bilgileri içeren belgelerin konulduğunu savunan Başbuğ, davaya bakan İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine hard diskte DNA incelemesi yapıldığını ve Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı raporla DNA'nın kendisine ait olmadığını belgelediğini hatırlattı.

Sanıklardan Meryem Bağcı'nın Ankara'daki evinde ele geçirildiği iddia edilen hard disk ile kendi evindeki hard diskte aynı erkeğin DNA'sına rastlandığına dikkat çeken Başbuğ, DNA'nın kime ait olduğunun ortaya çıkarılması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduğunu, bu kapsamda başta Fethullah Gülen olmak üzere “Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” operasyonlarında tutuklanan, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ya da yurt dışına kaçan bütün polis, savcı ve hâkimlerden DNA örneği alınmasını ve bu örnekle karşılaştırılmasını talep ettiğini anlattı.

Coşkun Başbuğ, herkesin yaptıklarının hesabını vereceğini belirterek, "Erişilmez, ulaşılmaz zannettiklerimiz yargı önüne çıktı. En ufak şüphem yok, Fethullah Gülen de gelecek, yaptığının hesabını verecek" diye konuştu.

PARMAK İZİ VE DNA TALEBİ

Mahkemeye delil olarak sunulan kendisine ait hard diskin içeriğinin değiştirildiğini vurgulayan Başbuğ, Adli Tıp Kurumu’nun başka bir erkeğe ait DNA örneğine ilişkin raporunun da iddiasını desteklediğini belirtti.

Gerçeğin ortaya çıkarılmasını isteyen Başbuğ, dilekçesinde, "Bulunan DNA profilinin kime ait olduğunun tespit edilmesi için örgüt mensupları ile yurt dışına kaçmış diğer örgüt mensupları ve bu örgüte liderlik eden Fethullah Gülen'e DNA ve parmak izi incelemesi yapılmasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Coşkun Başbuğ, “örgüt mensubu kişiler hakkında sahte delil üretmek, hırsızlık yapmak, gizli belge temin ederek casusluk yapmak, fuhşa göz yummak, fuhuş ve yasa dışı iş yapan kişilerle iş birliği yapmak ve fuhşa aracılık etmek” suçlarından kamu davası açılmasını istedi.

NE OLMUŞTU?

TMK 10. maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.

İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensubunun da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti.
Örgüt lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve dokuzar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Nisan 2013'te görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 69 sanık tahliye edilmişti.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından davanın İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi kararlaştırılmış, 5'i asker 10 tutuklunun da bu mahkemece tahliye edilmesiyle 357 sanıklı davada tutuklu kalmamıştı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın 20 Ekim 2014'te görülen duruşmadaki müdahillik talebi, "suçtan zarar görme ihtimâli bulunduğu" gerekçesiyle kabul edilmişti.

Son duruşması, 23 Ekim 2015'te yapılan davanın görülmesine yarın (pazartesi günü) devam edilecek.

Kaynak: AA

Yorumlar