Gül: Türkiye, insanı temel alan bir kültür ve medeniyetten besleniyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin, insanı temel alan bir kültür ve medeniyetten beslendiğini kaydetti.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Türkiye, insanı temel alan bir kültür ve medeniyetten besleniyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin, insanı temel alan bir kültür ve medeniyetten beslendiğini kaydetti. Gül, ‘‘'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesini kendine şiar edinen bir devlet geleneğine sahibiz.’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Gül, tüm insanların eşit haklara sahip olmasının, bir yandan bireysel özgürlük, refah ve gelişmenin, diğer yandan küresel barış ve adaletin de güvencesi olduğunu kaydetti. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 65. yılında Gül, insanların farklı ırklardan ve kültürlerden gelebileceğini, farklı değerlere sahip olabileceğine işaret etti.

Gül, "Bunun neticesi olarak, ülkeler ve toplumlar elbette birbirinden farklı olacaktır. Bütün farklılıklara rağmen, insanlığın ortak paydası, bireylerin doğuştan sahip oldukları temel hak ve özgürlüklerdir. Bu, onurlu bir yaşamın gereği ve en temel şartıdır. Tarih, evrensel insani değerlere bağlı ülkelerin daha huzurlu, istikrarlı ve müreffeh olduğunu göstermektedir. Bu temel değerlere sahip çıkarak ve özgürlüklerin alanını genişleterek geriye gitmiş tek bir toplum yoktur. Aksi yönde hareket edenlerin acı akıbetleri ise ortadadır. Günümüzde de halklarının özgürlük, haysiyet ve onurlu yaşam gibi meşru taleplerine kulak tıkayan rejimlerin akıbetinin ne olacağı bellidir.’’ sözlerine yer verdi.

‘‘İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN’’

İnsan haklarının evrensel değerlerinin herkese eşit şekilde uygulanmasının, dünya barışının temel unsurlarından biri olduğunu ve bu doğrultuda uluslararası işbirliğinin önemini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Türkiye, insanı temel alan bir kültür ve medeniyetten beslenmektedir. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesini kendine şiar edinen bir devlet geleneğine sahibiz. Esasen, Evrensel Beyanname'de ifadesini bulan hak ve özgürlükler, toplumumuzun en temel yapı taşlarıdır. Yüzyıllar boyunca insanı temel alarak, farklılıklardan zenginlik, ahenk ve güç çıkartmayı başarabilen bir geleneğin mirasçılarıyız. Günümüzde de toplumumuzun bünyesinde barındırdığı çeşitlilikleri, ülkemizi çok daha güçlü kılacak şekilde karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesinde geleceğe taşıma kararlılığımız tamdır.’’ dedi.

‘‘MAKSADIMIZ, VATANDAŞLARIMIZIN ÖZGÜRLÜKLERİNİ GENİŞLETMEK’’

Anayasada güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerle ilgili olarak, insan hakları alanında dünyadaki ilerlemelere paralel biçimde hayata geçirilen reformların temelinde yatan anlayışın bu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Maksadımız, ilave düzenlemelerle vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini genişletmek ve en yüksek standartlara taşımaktır. Bu düşüncelerle, İnsan Hakları Günü’nü kutluyor, insan haklarına saygıyı temel alan anlayışın bölgemizde ve tüm dünyada kök salacağı aydınlık bir gelecek temenni ediyorum.’’ ifadelerine yer verdi.

CİHAN

Yorumlar