Gül: Mandela, gerçek bir insan hakları savunucusuydu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mandela’nın verdiği mücadeleyle ülkesinde hem ırk ayrımcılığının sonunu getirdiğini, hem de başlattığı yeni dönemde birbirine düşman olacak kadar bölünmüş bir topluluğu, büyük bir huzur ve barış içinde düzlüğe çıkardığını söyl.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Mandela, gerçek bir insan hakları savunucusuydu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mandela’nın verdiği mücadeleyle ülkesinde hem ırk ayrımcılığının sonunu getirdiğini, hem de başlattığı yeni dönemde birbirine düşman olacak kadar bölünmüş bir topluluğu, büyük bir huzur ve barış içinde düzlüğe çıkardığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde; Cumhurbaşkanı Gül’ün, cenaze töreni bugün gerçekleşen Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela’nın vefatı üzerine, geçtiğimiz hafta Gaziantep’te yaptığı açıklamaya yer verildi. Gül, Mandela’nın sadece bir devlet adamı olarak değil, esasen gerçek bir insan hakları savunucusu olarak öne çıkan çok büyük bir kişilik olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Mandela’nın verdiği mücadeleyle ülkesinde hem ırk ayrımcılığının sonunu getirdiğini, hem de başlattığı yeni dönemde birbirine düşman olacak kadar bölünmüş bir topluluğu büyük bir huzur ve barış içinde düzlüğe çıkardığını söyledi. Mandela’nın asıl başarısının bu ikinci kısmında yattığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, dünyada haksızlıklara karşı büyük mücadeleler veren ve sonunda galip gelen çok lider olduğunu, ancak akabinde o galibiyeti sürdürülebilir yapan, barışı gerçekten hâkim kılan, bu kadar bölünmüş topluluğu birbirine kaynaştıran ve sürdürülebilir bir rejim ve yönetim ihdas eden az sayıda lider bulunduğunu, Mandela’nın bunu başarabilen ender liderlerden biri olarak tüm dünyada büyük bir ün ve takdir kazandığını ifade etti.

“GÜNEY AFRİKA, IRKÇILIĞIN ACIMASIZCA UYGULANDIĞI BİR ÜLKE İDİ”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin bir zamanlar ırkçılığın acımasızca uygulandığı, siyah-beyaz ayrımının akıl almayacak şekilde yürürlükte olduğu bir ülke olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Öyle ki parklara gittiğinizde siyahların oturacağı bankın üstünde, ‘Burada sadece siyahlar oturur’, beyazların oturacağı bankların üstünde de ‘Burada sadece beyazlar oturur’ diye yazılacak kadar ayrımcılığın yapıldığı bir ülkeydi.” dedi. Güney Afrika Cumhuriyeti ve tüm Afrika halklarına başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Afrika halkları arasındaki dayanışmanın gücüne dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI ZUMA'YA TAZİYE MESAJI

Mandela'nın vefatı dolayısıyla Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'ya ayrıca taziye mesajı gönderen Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, Mandela'nın vefatını derin teessürle öğrendiğini belirterek, “Bugün sadece siz milletinizin en kıymetli evladını kaybetmediniz. İnsanlık da ömrünü barış, özgürlük, eşitlik, adalet, şeref ve haysiyet gibi evrensel değerlerin savunulmasına vakfeden bir demokrasi havarisini kaybetti.” ifadesini kullandı.



CİHAN

Yorumlar