GSM firmaları, kişisel verileri kamu kurumlarına gizlilik sağlayarak verebilecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sabit, mobil telefon ve internet gibi elektronik haberleşme hizmetleri alanında faaliyet gösteren işletmelerin, kişisel verileri kamu kurumlarına kanunlarla belirtilen görev ve amaçlar ile bağlantılı, sınırlı.

Google Haberlere Abone ol
GSM firmaları, kişisel verileri kamu kurumlarına gizlilik sağlayarak verebilecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sabit, mobil telefon ve internet gibi elektronik haberleşme hizmetleri alanında faaliyet gösteren işletmelerin, kişisel verileri kamu kurumlarına kanunlarla belirtilen görev ve amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve orantılı verilerin taraflarca gizlilik ve güvenliği sağlanarak paylaşılabileceğini duyurdu.

    BTK tarafından yapılan açıklamada, sabit, mobil telefon ve internet gibi elektronik haberleşme hizmetlerinin işletmeciler tarafından kaliteli ve makul fiyatla sunulması kadar bu hizmetlerden yararlanan şahısların kişisel verilerinin korunması da aynı derecede öneme sahip olduğu belirtildi. Açıklamada, BTK tarafından 2004 yılında çıkartılan ve 2012 yılında değiştirilen 'Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik' kapsamında kişisel verilerin nasıl korunacağı ayrıntılı bir şekilde düzenlendiği hatırlatıldı.

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ayrıca işletmeciler tarafından kamu kurum ve kuruluşları ile yapılacak veri paylaşımında kişisel verilerin korunması açısından bazı hususların açıklığa kavuşturulması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nca yeni bir karar alınmasına ihtiyaç duyulmuştur. 2013/DK-THD/604 sayılı Kurul kararı ile işletmecilerin kamu kurumlarıyla veri paylaşımında nelere dikkat edilmesi gerektiği ve hangi koşullarda söz konusu verilerin paylaşılabileceği belirtilmiştir. Kurul kararında, kanunlarında açıkça her türlü bilgi ve belge isteme yetkisi verilen kamu kurum ve kuruluşlarıyla kanunlarında belirtilen görev ve amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve orantılı verilerin taraflarca gizlilik ve güvenliği sağlanarak paylaşılabileceği belirtilmiştir. Bununla birlikte, ilgili kurumlarca işletmeciye iletilen talepte istenen verilerin hangi amaç için kullanılacağı hususunun gerekçeleriyle birlikte bildirilmesi ve talebin bu amaçla sınırlı tutulması, bu verilerin gizliliğinin korunması ve alınış amacı dışında kullanılmaması sorumluluğunun talep eden kuruma ait olduğu hususunun yazılı biçimde belirtilmesi gerektiği vurgulanmıştır."

    Kurul kararında, telefon numarası bilgisinin yurt dışındaki firma ile hangi durumlarda paylaşılabileceği konusu da değerlendirildi. Buna göre; sadece telefon numarasının yurt dışında bulunan operatör ve tedarikçi firmalar ile paylaşılmasının hizmetin sunumu açısından zorunluluk arz etmesi durumunda paylaşılabilecek. CİHAN

Yorumlar