Görevden alınan müftüler artık ‘başkanlık müftüsü’ olacak

Diyanet İşleri Başkanlığı(DİB) yeni bir uygulamaya geçiyor. Başkanlık, görev ve çalışma yönetmeliği hazırlayarak müftülerle ilgili yeni bir kadro ihdas etti. Görevden alınan müftüler, tıpkı ‘merkez valiliği’ gibi ‘başkanlık...

Google Haberlere Abone ol
Görevden alınan müftüler artık ‘başkanlık müftüsü’ olacak

Diyanet İşleri Başkanlığı(DİB) yeni bir uygulamaya geçiyor. Başkanlık, görev ve çalışma yönetmeliği hazırlayarak müftülerle ilgili yeni bir kadro ihdas etti. Görevden alınan müftüler, tıpkı ‘merkez valiliği’ gibi ‘başkanlık müftülüğü’ne getirilecek. Başkanlık müftüsü olarak görev yapacak olan müftüler, başkanlığın görev alanıyla ilgili konularda yurt içi ve yurt dışında inceleme ve araştırmalar yapacak, düzenlenen kurs, seminer ve benzeri etkinliklere katılacak. Müftüler Birliği Derneği İkinci Başkanı Emin Arık, başkanlık müftülerinin görevden alınarak merkeze çekilen müftülerin mahkemeye gitmemesi için yapılan bir düzenleme olduğunu söyledi.

Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Görev Ve Çalışma Yönetmeliği’ yürürlüğe girdi. DİB'in merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatının görevleri ile çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik, başkanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatına ilişkin hükümleri kapsıyor.

Diyanet'te sürekli kurullar olarak Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı görev yapacak. Diyanet hizmet birimleri Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dinî Yayınlar Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, İç Denetim Birimi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden oluşacak.

Yönetmelikte yeni uygulama da yer alıyor. Diyanet İşleri Uzmanı ve Uzman Yardımcıları alanında yeni bir kadro ihdas edildi. Diyanet'te son birkaç yılda çok sayıda müftü görevden alınarak, görev yeri değiştirildi. Söz konusu müftüler görevden alınarak ‘başkanlık vaizi’ adıyla görevlendirildi. Bu görevlendirmeyi 'tenzil-i rütbe'yle görevlendirildiği gerekçesiyle mahkemeye götüren birçok müftünün durumlarının yeniden düzenlenmesi amacıyla yeni bir sisteme geçiliyor. Müftülerin tıpkı ‘merkez valiliği’ gibi ‘merkez Müftüsü’ adıyla merkeze çekilmesi planlanıyor. Söz konusu görevlilerin özlük haklarında ve statülerinde de herhangi bir değişiklik olmayacak. Merkeze alınacak müftüler ‘Başkanlık Müftüsü’ adıyla görevlendirilecek.

BAŞKANLIK MÜFTÜLERİ HUTBE VE VAAT METİNLERİ HAZIRLAYACAK

Başkanlık müftüleri İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışacak ve görevleri şunlar olacak; “Başkanlığın görev alanıyla ilgili konularda yurt içi ve yurt dışında inceleme ve araştırmalar yapmak, düzenlenen kurs, seminer ve benzeri etkinliklere katılmak. İrşat faaliyetlerinin daha etkin ve verimli olması için çalışmalar yapmak, proje ve teklifler hazırlamak. Görevlendirildiğinde hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerinde ders vermek. Ramazan ayı, Kutlu Doğum Haftası ve diğer dini gün ve gecelerde düzenlenen programlarda görev yapmak. Vaaz, hutbe, konferans, seminer ve benzeri irşat faaliyetlerinde görev yapmak. Görevlendirildiği komisyonlarda çalışmak. Hutbe ve vaaz metinleri hazırlamak. Başkanlık hizmetlerinin sunumunda karşılaşılan sorunlara ilişkin araştırma ve incelemeler yapmak. Görev alanı ile ilgili verilen diğer görevleri yapmak. İrşat faaliyetlerinin daha etkin ve verimli olması için çalışmalar yapmak, proje ve teklifler hazırlamak. Görevlendirildiğinde hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerinde ders vermek. Ramazan ayı, Kutlu Doğum Haftası ve diğer dini gün ve gecelerde düzenlenen programlarda görev yapmak. Vaaz, hutbe, konferans, seminer ve benzeri irşat faaliyetlerinde görev yapmak. Görevlendirildiği komisyonlarda çalışmak. Hutbe ve vaaz metinleri hazırlamak. Başkanlık hizmetlerinin sunumunda karşılaşılan sorunlara ilişkin araştırma ve incelemeler yapmak. Görev alanı ile ilgili verilen diğer görevleri yapmak.”

GÖREVDEN ALINAN MÜFTÜLER MAHKEMEYE GİTMESİN DİYE YAPILAN BİR DÜZENLEME

Müftüler Birliği Derneği İkinci Başkanı Emin Arık, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanu’nda yapılan düzenleme ile ‘başkanlık müftüsü’ olarak 40 kadro tahsis edildiğini söyledi. Başkanlık müftüsü kadrosunda Anadolu’da görev yapan ve merkeze çekilen müftülerin görev yaptığını belirten Arık, “Görevden alınarak merkeze çekilen müftüler mahkemeye gitmesin diye yapılan bir düzenleme. Başkanlık müftüsü kadrosu ile görevden alınan müftülerin hem özlük hakları veriliyor hem de onlara kadro tahsis ediliyor. Fakat burada keyfi bir şekilde görevden alınan müftülerin bu unvanlarla çalıştırılması gerekiyorsa örneğin Ankara Müftüsü çapında çalıştırılması gerekiyor. Ama bugünkü haliyle bu göreve getirilenlere bir görev verilmiyor pasif bir konuma alınıyorlar.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar