GÖP: Basın ve fikir özgürlüğüne saldırılar endişe verici

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Bolu Havadis Gazetesi ve Bolu Gündem Gazetesi binasına yönelik mühürleme işlemi ve Anadolu Ajansı'nın Taraf gazetesine haber servisini kesmesini eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
GÖP: Basın ve fikir özgürlüğüne saldırılar endişe verici

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Bolu Havadis Gazetesi ve Bolu Gündem Gazetesi binasına yönelik mühürleme işlemi ve Anadolu Ajansı'nın Taraf gazetesine haber servisini kesmesini eleştirdi. Açıklamada, “Basın ve fikir özgürlüğüne saldırı boyutları son gelişmelerle daha da endişe verici hale geldi.” denildi.

Yapılan yazılı açıklamada “Bolu Belediyesi'nin, çalışma ruhsatları olmadığı gerekçesiyle binası mühürlenen Bolu Havadis gazetesi ve Bolu Gündem gazetesi binasına yönelik mühürleme işlemi, Anadolu Ajansı'nın Taraf Gazetesine haber servisini kesmesi; basın ve fikir özgürlüğüne yönelik açık bir saldırıdır.” ifadeleri yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı’nın Taraf gazetesi ile olan sözleşmesini tek taraflı olarak iptal etmesine de değinilen açıklamada, alınan kararın siyasi olduğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: “Kamu kaynaklarından ayrılan bütçeyle hizmet veren, yöneticileri hükümet tarafından atanan Anadolu Ajansı'nın, borçlarını gerekçe göstererek Taraf Gazetesi ile sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi siyasi bir karardır.Anadolu Ajansı'nın, ajansa yönelik eleştirileri hasmane bir tavır olarak görmesi ve bildiri yayınlaması, bağımsız habercilik adına talihsiz bir gelişme olarak basın tarihindeki yerini almıştır.”

Açıklamada ayrıca, eleştirileri gazetecilik kuralları ve sınırları içinde değerlendirmek gerektiği hatırlatılarak “Gazetelerin görevlerini engelleyecek tepkiler verilmesinin yanlış olduğuna inanmaktayız. Özellikle de kamu adına görev yapan Anadolu Ajansı'nın, gazetelerin çalışmalarını engelleyecek cezalandırma yöntemlerine başvurmaya hakkı ve de yetkisi yoktur. Anadolu Ajansı'nı borçlarını bahane ederek, medya üzerinde baskı kurmaktan vazgeçmeye, Taraf Gazetesi hakkında verdikleri hukuksuz kararı “geri almaya” çağırıyoruz.” denildi.
CİHAN

Yorumlar