Göksu Irmağı'nda balık ölümleri meydana geldi

Mersin’in Silifke ilçesinde kentin ortasından geçen Göksu Irmağı'nın suyu temizlik nedeniyle kesilince, kayalıklar arasında kalan balıklar öldü, diğer balıklar ise küçük su birikintilerinde yaşamaya çalışıyor. Bir su kaplumbağasının...

Google Haberlere Abone ol
Göksu Irmağı'nda balık ölümleri meydana geldi

Mersin’in Silifke ilçesinde kentin ortasından geçen Göksu Irmağı'nın suyu temizlik nedeniyle kesilince, kayalıklar arasında kalan balıklar öldü, diğer balıklar ise küçük su birikintilerinde yaşamaya çalışıyor.

Bir su kaplumbağasının da ölü görüldüğü Silifke Sayağzı mevkiindeki Göksu Regülatörü'nde su kesintisi nedeniyle yosunlar arasında kalan kurbağa ve yavru balıklarda yaşam mücadelesi veriyor. Suyun kesilmesi nedeniyle oluşan su göletlerindeki balıklar, balıkçılara teslim olurken, suyun iki gündür temizlik nedeniyle kesildiği öğrenildi.

Kentin ortasından geçen ırmağın suyunun kuruduğunu gören vatandaşlar, önce Konya Ovası'ndan kesildiğini zannetti. Ardından gerçekler öğrenilince suyun bu kadar çok ve uzun süreli kesilmiş olmasına tepki gösterdi. Suyun neden kesildiğini merak eden vatandaşlar, baraja gelerek suyun kesilmesi sonucu ölen balıkları ve su kaplumbağasına üzüldüklerini söylediler.

Konuyla ilgili bilgi veren Silifke DSİ yetkilileri ise Göksu Regülatörü'nde son zamanlarda kuraklığın etkisinin suyun debisinin düşmesiyle hissedildiğini, baraj göletinde oluşan su alma yapısında kışın yağmurla birlikte gelen malzemelerin su akımını azalttığını ve enerji üretimini düşürdüğü için temizlik yapıldığını kaydettiler. Her yıl bu mevsimde zaman zaman suyun kesildiğini belirten yetkililer, aynı zamanda Göksu ve Silifke sulama birliklerinin kanallarında temizlik yapıldığını, çiftçilere daha çabuk ve temiz suyun ulaştırılması için bu çalışmaların şart olduğu savunuldular.

İki gün boyunca kanallarda temizlik çalışması yapıldığı ve çiftçiye daha temiz ve daha erken suyun getirilmesi için çalışıldığı belirtildi. Kesilen suyun bugün akşam verilmeye başlandığı ifade edilirken, balıkların ve suda yaşayan hayvanların doğal dengesinin bozulması tepki çekti.

CİHAN

Yorumlar