Göçmen doktorlara her eyalet ayrı dil sınavı yapıyor

Almanya’ya yalnızca yoksulluk çeken göçmenler değil, çok sayıda doktor da göç ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Göçmen doktorlara her eyalet ayrı dil sınavı yapıyor

Almanya’ya yalnızca yoksulluk çeken göçmenler değil, çok sayıda doktor da göç ediyor. Doktorlar diploma denkliğinin yanı sıra dil sorunu da yaşıyor. Eyaletlerin farklı seviyelerde dil testi sunması ise dil konusunda istenen sonucun alınamamasına yol açıyor. KRV Sağlık Bakanı Barbara Steffens sınavların ülke çapında tek tip hale getirilerek sorunun çözülmesini talep ediyor.

Başka ülkelerden çok sayıda doktor çekmek için çalışmalar yürüten Almanya, beklentileri karşılamayı başarıyor. Ancak ülkeye gelen doktorların Almanca bilmemesi beraberinde büyük sorunların yaşanmasına sebep oluyor. Veriler, 2005 yılından bu yana Almanya’ya gelen doktorların sayısının neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor. Ancak bu doktorların Almanca dil eğitimi almaları ve bunu başarılı bir sınavla sonuçlandırmaları gerekiyor.

DİL SINAVINI GEÇMEK DOKTORLUK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Özellikle Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki bazı hastanelerde doktorların geçtiği sınavlar yetersiz görülüyor ve sınavların ardından özel dil programları düzenleniyor. KRV Eyalet Sağlık Merkezi, Yunan doktorların Almanya’ya gelmeden kendi memleketlerinde dil öğrenmeye başlamaları için program geliştiren kurumlar arasında. Almanya genelinde dil sınavları yer yer değişiyor. Her eyaletin dil sınavları diğerinden farklılık gösterirken, bazı eyaletlerde yerel belediyelerin sınavları hazırlaması sebebiyle eyalet içinde de farklılıklar yaşanabiliyor.

Artan yabancı doktor sayısını ve farklı dil sınavlarını göz önünde bulunduran KRV Sağlık Bakanı Barbara Steffens, Almanya genelinde doktorlara uygulanan dil sınavının tek tip olmasını istedi. Steffens Almanya’da doktorluk mesleğini icra eden fakat eğitimini Almanya dışında almış doktorların dil bilgisinin federal çapta yüksek seviyede denetlenmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda kendi eyaletinde ilk adımı atan Steffens, dil sınavlarından sorumlu olan mercilerin yetkilerini değiştirdi.

Yeni sisteme göre doktorların dil sınavları artık belediye yönetimleri tarafından değil, Tabipler Odaları tarafından hazırlanacak. Bu test sayesinde doktorlar eğitimlerinin denkliklerini de ispat etmiş olacak. Bu denklik için en önemli şartlardan biri Almancaya hakim olmak. Bunun için hekimlerin sadece Almanca konuşmaları yeterli olmayacak, aynı zamanda doktorluk yapacak bu kişilerin gerekirse tam teşekküllü Almanca raporları, tıbbi belge ve diğer yazıları hazırlayabilmeleri gerekecek.

“SINAV TURİZMİNE İZİN VERİLMEMELİ”

Bakan Steffens, eyalet olarak bu konuyu çok önemsediklerini, dil testi seviyesini diğer eyaletlerin de uygulaması gerektiğini vurguladı. Steffens şöyle konuştu: “Almanya bir sınav turizmine izin vermemeli, bu eyaletin sınavı zor geldiği için doktorlar sınavı daha kolay bir eyalete gidip geçerli not alarak tekrar KRV’ye dönememeli. Hastalanmış vatandaşlarımızın hakkı onların rahatsızlıklarını anlayacak ve onlarla konuşabilecek doktorlar ile muhatap olmak. Bunu sağlamalıyız.”

Ancak belediyeler doktorların çalışma izinlerini onaylama işlemlerine devam edecek. KRV’de 37 bin 500 doktor görev yapıyor. Bunların 6 binini hekimlik eğitimlerini yabancı ülkelerde almış ve Almanya’ya sonradan gelmiş yabancı uyruklular oluşturuyor. Yeni yılın ilk gününde hayata geçirilen kanun ile yurt dışından gelen hekimlerin bilgileri denetleniyor. Bakan Steffens bu gelişmenin sevindirici fakat çok gecikmiş bir hamle olduğunu da sözlerine ekledi. Bu yasa kapsamında KRV eyaleti 28 kursla 380 kişiye dil eğitimi, uyum desteği ve koordinasyon servisleri sunuyor. CİHAN

Yorumlar