GMO Şube Başkanı Alparslan: Süt ve ürünlerindeki denetimler artırılsın

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, sütün, içerdiği besin öğeleriyle insanlar için mükemmel bir gıda maddesi olduğuna dikkat çekti. Yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan temel besin maddelerinin önemli...

Google Haberlere Abone ol
GMO Şube Başkanı Alparslan: Süt ve ürünlerindeki denetimler artırılsın

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, sütün, içerdiği besin öğeleriyle insanlar için mükemmel bir gıda maddesi olduğuna dikkat çekti. Yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan temel besin maddelerinin önemli bir kısmının sütte tek başına bulunduğunu belirten Alparslan, “Yapısında süt şekeri (laktoz), yağ, protein, mineral maddeler ve vitaminler olup, bunlardan pek çok besin öğesi doğada sadece sütte bulunabilmektedir.” dedi.

Alparslan, Dünya Süt Günü dolayısı ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında süt ve ürünlerinin dünya üzerinde beslenme açısından büyük öneme sahip olduğunu hatırlattı. Bu nedenle de Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı kararla 21 Mayıs’ın ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanmasının kararlaştırıldığını kaydeden Alparslan, Türkiye’de çiğ süt üretimi arttığı halde kalitesinde ciddi sorunların yaşandığını vurguladı. Üreticilerin çiğ sütteki fiyat dalgalanmalarından etkilendiğini dile getiren Alparslan, “Üretimdeki dalgalanmalardan kaynaklı fiyat değişimlerini düzenlemek adına yapılan süt tozu teşvikleri büyük işletmeler için kısmen yararlı olmuştur. Ancak küçük işletmeler ile süt üreticileri bu imkandan yeterince yararlanamamaktadır.” diye konuştu.

SOKAK SÜTÜ PİYASADA ÖNEMLİ BİR HACİME SAHİP

‘Sokak sütü’ olarak bilinen; tamamen denetim dışı olan süt ve ürünlerinin halen piyasada önemli bir hacme sahip olduğunun altını çizen GMO Şube Başkanı Şehmus Alparslan, bunun gıda güvenliği sorunu olarak ortaya çıktığını kaydetti. Kalite ve verimlilik açısından daha faydalı olduğu bilinen pastörize süt tüketiminin yaygınlaşması için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Alparslan, şöyle devam etti: “Süt ve ürünlerinin aleyhine bilimsel hiçbir kaynağa dayanmayan iddialar toplumda kuşkuların oluşmasına sebep olmaktadır. Kaliteli süt üretimi için süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylü desteklenmeli, kırsal kalkınmaya önem verilmelidir. Okul Sütü Projesi uygulamaya dair bazı eksiklikler barındırmasıyla beraber desteklenmesi lazım. Proje eğitim öğretim yılının iki dönem için uygulanmalıdır. Uygulamaya yerel işletmeler de dahil edilmelidir. Süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak teşvikler oluşturulmalı, kooperatifler desteklenmelidir. Pastörize süt üretiminin yaygınlaşması teşvik edilmelidir.”

YEREL YÖNETİMLER SÜT İLE İLGİLİ SÜREÇLERE DAHİL OLMALI

Yerel yönetimlerin süt ile ilgili süreçlere dahil olmasını isteyen Alparslan, pastörize sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonların planlanmasını önerdi. Sütün çiftlikten sofraya olan sürecinin tamamının izlenebilirliğinin sağlanması ve üreticilerin bu konudaki çalışmalarının desteklenmesini gündeme getiren Alparslan, sektörde denetimin artırılmasını sokak sütü ve kayıt dışı üretime izin verilmemesi uyarısında bulundu. Üretiminden denetime her aşamada Gıda Mühendisleri’nin teknik bilgisinden yararlanılmasını söyleyen Şehmus Alparslan, “Gıda Mühendisleri Odası tarafından bakanlığa önerilen ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanı’ sistemi uygulamaya konulmalı. Tüketiciler üzerinde ciddi yanılgılara ve korkuya neden olan ‘bilgi kirliliğinin’ önlenmesi konusunda, süt ve ürünleri alanında uzmanlaşmış meslek grupları ile işbirliğine gidilmeli. Toplumu doğru şekilde bilgilendirme konusunda çaba sarf edilmelidir. Süt ve ürünlerinin tüketimini önermeye, üretimde sürdürülebilir ve güvenli mekanizmaların kurulmasını; üreticinin hak ettiği refah seviyesine ulaşmasının sağlanmasını vurgulamaya devam edeceğiz. Yanıltıcı ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan kampanyalara karşı duracağız. Güvenli süt ve ürünlerine ulaşmak bir insan hakkıdır.” şeklinde konuştu.

Toplantıda GMO 2. Başkanı Levent Yergök ve Şube Yönetim Kurulu üyesi Gülşah Batman da hazır bulundu. CİHAN

Yorumlar