GIFAS: A400M uçağının Mart’ta teslimini umut ediyoruz

Fransız Uzay Sanayii Derneği (GIFAS) Başkanı Marwan Lahoud, Airbus tarafında yaptırılan askeri amaçlı nakliye uçağı A400M'in, Mart ayında teslim edilebileceğini umut ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
GIFAS: A400M uçağının Mart’ta teslimini umut ediyoruz

Fransız Uzay Sanayii Derneği (GIFAS) Başkanı Marwan Lahoud, Airbus tarafında yaptırılan askeri amaçlı nakliye uçağı A400M'in, Mart ayında teslim edilebileceğini umut ettiğini söyledi.

GIFAS Başkanı Marwan Lahoud Fransa ve Türkiye havacılık ve savunma sanayisine arasında devam eden gelişmeler hakkında bilgi verdi. Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Lahoud, “Cumhurbaşkanımızın Türkiye gerçekleştirmiş olduğu ziyaret sonrasında gerek Türkiye’ye sanayisi gerekse Fransa sanayisi için daha verimli bir dönemi diliyorum.” dedi.

Türkiye ile bir mutabakat metinin imzalandığını söyleyen Lahoud, “Anlaşmalarda her zaman olduğu gibi prensip ortada, başlangıç yapıldı. Detay kısmı işlevseldir. Yol haritasının çok daha detaylı olması gerektiğinden şuanda önümüzde herhangi bir engel yok. Şuanda uygulama sürecindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“MART AYI OLUR DİYE UMUT EDİYORUM”

“A400M uçaklarının Türkiye’ye teslimatı ile ilgili olarak bir karışıklık olduğunu düşünüyoruz. Airbus’ın Türkiye’nin bazı sorunları ortaya attığı ve geciktirdiği, pek çok ülkeyi de zor duruma soktuğu ithamı var. Türkiye tarafından ise Savunma Sanayi Müsteşarlığı 1 ay içerisinde beklediklerini Airbus’ın bir ceza ile karşı karşıya kalacağını, teknik ve finansal açıdan bazı sorunlar olduğunu söylüyor. Sizin açınızdan sorun nerede ve nasıl çözülebilir?” sorusuna ise Lahoud şu şekilde cevap verdi: “Şimdi bir uçağın teslimatı süreci karmaşık bir süreç. Bir uçağı bir arabayı teslim aldığınız gibi almıyorsunuz. Birçok kontrol noktası var. Süreç uzun, karmaşık. Uçağın özellikle de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik olarak 2013 Kasım’da teslimatı düşünülüyordu. Biz de sabırsızız. Biran önce uçmasını isteriz. Özellikle daha önce Fransa havacılığı tarafından kullanılan iki uçakla da aynı uçak ve operasyonlara katılan bir uçak türü. Fransa’nın Mali’deki yaptığı operasyonlarda kullanılmış olan uçak türünden bahsediyoruz. Burada bir teslimat esnasında ortaya çıkan kontrol noktaları var. Bir anlaşma uzlaşma gerekiyor. Önümüzdeki haftalarda, en azından Mart ayında bütün bu sorunlar hallolacak diye bakıyorum. Uçak kalkarak kendisinden beklenen hizmeti TSK’ya sağlayacak diye düşünüyorum. Konu bu zaten. Biz de bu uçağın en kısa sürede hizmete girmesi için her şeyi yapacağız. Bu yıl Mart ayı ile olur diye umut ediyorum.”

“TÜRKİYE’NİN KALİFİYE BİR İŞ GÜCÜ VAR”

Yapılan ortaklıkta Türkiye’nin konumuna da değerlendiren Lahoud açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye-Fransa ilişkilerinde siyasetin de ötesinde hem Türkiye sanayisinin kaydetmiş olduğu muhteşem gelişme hem de alt yapıları Türkiye’nin. Buda şu anlama geliyor Türkiye ile diğer ülkeler arasında farka baktığımızda bizim karşımızda Türkiye’de olgun bir sanayi var. İşbirliği yapabilmek için yeterince olgun bir sanayi var. Bu bağlamda havacılık sektörünün gelişmesi gerekli sanayimiz olmakla birlikte Türkiye’de iyi bir iş gücü var. Yetkin kalifiye bir iş gücü var.” CİHAN

Yorumlar