Gezi eylemlerine yönelik terör kapsamında ilk dava

Taksim Gezi Parkı olayları sırasında eylemlere katıldıkları gerekçesiyle 36 sanık hakkında dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Gezi eylemlerine yönelik terör kapsamında ilk dava

Taksim Gezi Parkı olayları sırasında eylemlere katıldıkları gerekçesiyle 36 sanık hakkında dava açıldı. Gezi olayları nedeniyle terör kapsamında İstanbul’da açılan ilk davada 36 sanık yer aldı. Polise molotofkokteyli atarken belindeki silahla görüntülenen sanık Ulaş Bayraktaroğlu’nun 58 yıla kadar hapsi isteniyor.

TMK 10. madde ile yetkili Savcı Muammer Akkaş tarafından hazırlanan iddianame İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Taksim’de terör örgütlerinin bayrak ve flamalarının toplanması sırasında güvenlik güçlerinin molotof, taş ve sapanla engellenmeye çalışıldığı anlatıldı. Bu sırada sivil vatandaşların Gezi Parkı’na çekilerek terör gruplarından ayrıştıkları vurgulandı.

Gezi olaylarının bir süre sonra legal ve illegal yapılanmaların çağrılarıyla tamamen provokasyona dönüştüğü kaydedilen iddianamede, örgüt mensuplarının yönlendirmesiyle barikatlar kurulduğu, yolların kapatıldığı, devlete karşı isyan etme, cebir ve şiddet kullanılarak kurtarılmış bölgeler oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi. Eylemcilerin, kaos ortamı oluşturarak devleti ve güvenlik güçlerini halkın gözünde aciz göstermeye çalıştıkları ifade edildi.

İddianamede, “Dünyada ülkemizi zor duruma sokmak, devletimizi itibarsızlaştırmak isteyen terör örgütlerinin istediği bu ortama son vermek için illegal pankart ve dövizleri indirmek için 11 Haziran 2013’de meydana giren polislere başlarını Devrimci Karargah terör örgütünün hamisi olan Sosyalist Demokrasi Partisi ve diğer terör örgütleri mensupları tarafından molotof, havai fişek, taş, sopa ile saldırıda bulundu.” denildi.

Söz konusu grubun kaçarak SDP binasına sığındığı belirtilen iddianamede, SDP binasında çıkan ajandada provokasyon için tüm marjinal sol gruplarla toplantı yapıldığı, barikatlar kurmak, hayatı durdurmak gibi konularda anlaştıklarının ortaya çıktığı kaydedildi.

Olaylara karışan örgütlerin sitelerinden eyleme yönelik çağrıları içeren yazılara da yer verilen iddianamede, bir vatandaşa ait ve 2009 yılında çalındığı belirtilen yarı otomatik silahın da SGD binasında ele geçirildiği belirtildi.

Eylemler sırasında polise molotof atarken belindeki silahla görüntülenen Ulaş Bayraktaroğlu’nun bir numaralı sanık olduğu iddianamede, Bayraktaroğlu’nun daha önce silahlı banka soygununa katıldığı için tutuklandığı anlatıldı. Sanığın daha önce de bir çok kez yasadışı eyleme katıldığının tespit edildiği belirtilen iddianamede, Bayraktaroğlu’nun SDP üyesi olduğu kaydedildi. Şüphelinin yüzünü kapatarak polise molotof ve havai fişek attığı, barikat kurduğu, belinde her an saldırıya hazır silah bulundurduğu ifade edildi. Bayraktaroğlu’nun terör örgütü Devrimci Karargah üyesi olduğuna dair mahkeme kararı da bulunduğu belirtildi. Bayraktaroğlu’na 58 yıla kadar hapis istenen iddianamede, diğer sanıklar hakkında da çeşitli oranlarda ceza talep edildi.

24 şüpheli hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
CİHAN

Yorumlar