Gençler seçmen yaşının düşürülmesinden memnun

Almanya'nın aden Württemberg eyaletinde 2012 yılında değiştirilen ‘Belediyeler Seçim Kanunu' ile 16 yaşını doldurmuş olanlara da yerel seçimlerde oy kullanma hakkı getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Gençler seçmen yaşının düşürülmesinden memnun

Almanya'nın aden Württemberg eyaletinde 2012 yılında değiştirilen ‘Belediyeler Seçim Kanunu' ile 16 yaşını doldurmuş olanlara da yerel seçimlerde oy kullanma hakkı getirildi. Eyalette oy verme yaşının 18'den 16'ya düşürülmesinin ardından birçok genç ilk defa 25 Mayıs 2014 tarihindeki yerel seçimlerde oy kullanacak. Siyasiler bu girişimle gençlerin siyasi katılımını güçlendirmek ve onları erken yaşlarda demokratik karar sürecine dâhil etmek istiyor. Eyalette oy verme yaşı 16'ya indirilmesine rağmen seçilme yaşı halen 18.

Konu ile ilgili bazı okullarda yapılan araştırmalarda gençlerin seçmen yaşının düşürülmesine sıcak baktığı ve seçimlerle beklenenin aksine yakından ilgilendiği sonucu çıktı. Bazı okullarda özellikle öğretmenler öğrencilerin okulda öğrendikleri vatandaşlık bilgileri içinde yer alan oy verme görevini daha okul döneminde ifa etmelerinin isabetli olduğuna dikkat çekti. Bu durumun aynı zamanda gençlerde sorumluluk duygusunun gelişimine olumlu katkılarının olacağı da öğretmenlerin ifadeleri arasında yer alıyor. Araştırmada konu ile ilgili soruları cevaplandıran öğrenciler ise gençlerin seçimlere zannedildiğinden daha fazla ilgi gösterdiğini dile getiriyor.

Bazı öğrenciler, hadiseleri yakından takip edemeyen çok yaşlı insanların bile oy kullanma hakkı olmasına karşın gençlerin şimdiye kadar oy kullanamıyor olmasının da eleştirilen bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Gençlerin fikir birliğine vardığı bir diğer nokta da geleceğin siyasetçilerinin kendileri içinden çıkmasını da sağlayacağı için siyasetle daha erken tanışmanın yararlı olacağı konusu oldu. CİHAN

Yorumlar