Gençler gözleri bağlı yürüyerek engellilerle empati kurdu

Nevşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi ile Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖR-BİR) tarafından engelli bireyin yaşadığı zorlukları gençlere uygulamalı olarak göstermek ve empati yapmalarını sağlamak...

Google Haberlere Abone ol
Gençler gözleri bağlı yürüyerek engellilerle empati kurdu

Nevşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi ile Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖR-BİR) tarafından engelli bireyin yaşadığı zorlukları gençlere uygulamalı olarak göstermek ve empati yapmalarını sağlamak üzere “Empati Parkuru” projesi yapıldı.

Proje kapsamında Gençlik Merkezi toplantı salonunda engellilerle ilgili bir slayt gösterisi yapıldı. Burada konuşan GÖR-BİR Başkanı Erol Mutlu, şimdi özürlü olmayanların ileride nasıl olacağını Cenab-ı Allah’tan başka kimsenin bilemeyeceğini belirterek, gençlerden engellilere karşı duyarlı olmalarını istedi.

GÖR-BİR Başkan Yardımcısı Hafız Mahmut Kemikkıran ise doğuştan veya ırsi olarak değil altı aylık iken havale geçirmesi neticesinde iki gözünü kaybettiğini belirterek, herkesin engelli adayı olduğunu kaydetti. Görme engelli olmasına karşın hiçbir zaman hayata küsmediğini, insanları çok sevdiğini ve onlarla barışık yaşadığını kaydeden Kemikkıran “ Kur’an hafızıyım, başından sonuna kadar hatasız, yanlışsız ezberimdedir. Engelliler olarak sizlerden en büyük beklentimiz duyarlı olmanız, ellerinizden geldiği kadar yardım isteyen engellilere yardımcı olmanızdır” dedi.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılan engelsiz gençler Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 2 nolu çim sahada özel olarak hazırlanan empati parkuruna geçti. Etkinlikte gözleri ve ayakları bağlanan gençler, ellerinde bastonla veya tekerlekli sandalyeye oturarak arkadaşlarının rehberliğinde parkurda engelli olarak dolaşmaya çalıştılar. Burada engellilerin yaşadıkları zorlukları anlamaya çalıştılar.

Zorlu parkurdan arkadaşlarının yardımı ile geçen öğrenciler “ parkurda gözlerimiz kapalı elimizde bastonla yürürken engellilerin hayatta ne kadar zorluklar yaşadığını hissettik. Bizlerin daha duyarlı davranmamız gerektiğini anladık. Görme engelli vatandaşlarımızla empati kurduk. Herkesin engelli adayı olduğunu da anladık. Aynı zamanda insanoğlu olarak çok nankör olduğumuzu da fark ettik. Allah’ın verdiği nimetlerin farkında bile değiliz. Gözümüzü bağladılar, çok zor bir durum. Önümüzü göremiyoruz, karşımıza ne çıkacak hissedemiyoruz. Herkesin gözlerini bağlayarak engellilerin hislerini, duygularını anlamalarını istiyoruz” dediler.

Proje hazırlayan grup adına konuşan Gençlik Merkezi lideri Ahmet Şahakalkan ise, empati parkuru projesini farkındalık oluşturmak amacıyla GÖR-BİR Derneği ile ortaklaşa olarak geliştirdiklerini söyledi.

Beş duyusu sağlam olan gençleri hazırladıkları parkurda yürüterek engelli bir bireyin ne demek olduğunu anlatmak istediklerini kaydeden Ahmet Şahakalkan, böylece engellilerin yaşamları ile ilgili empati kurmalarını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

CİHAN

Yorumlar