Genç tasarımcıların yaptığı ‘casus araç’ birinci oldu

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından, ödüllü proje yarışması düzenlendi. Toplam 13 projenin kıyasıya mücadele verdiği yarışmada öğrenciler jüri üyeleri karşısında ter döktü.Öğrencilerin çoğunlukla...

Google Haberlere Abone ol
Genç tasarımcıların yaptığı ‘casus araç’ birinci oldu

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından, ödüllü proje yarışması düzenlendi. Toplam 13 projenin kıyasıya mücadele verdiği yarışmada öğrenciler jüri üyeleri karşısında ter döktü.

Öğrencilerin çoğunlukla atık malzeme kullanarak ve kendi imkânları ölçüsünde ortaya çıkardıkları pet şişe öğütücü, casus araç, bomba imha aracı, insansız kara keşif aracı gibi birbirinden ilginç 13 proje büyük beğeni kazandı. Yarışmada 7 jüri üyesi, öğrencilerin hazırladıkları projelerin yanı sıra sahneye çıkışlarını ve sunumlarını da değerlendirdi.

Yarışma sonunda birinciliği Ersin Ayyıldız ve Hakan Öztürk isimli öğrencilerin hazırladığı “Casusu Araç” isimli proje alırken ikinciliği “İnsansız Kara Keşif Aracı” üçüncülüğü ise “Şehzada” adlı güneş enerjisiyle çalışan araba projesi aldı.

Kontrol ve Otomasyon Bölümü öğrencisi Ersin Ayyıldız, projelerini 3 ay içinde hazırladıklarını ve 800 liraya mal ettiklerini belirtti. Casus Araç’ta patlatıcılar, lazer ve kamera sisteminin mevcut olduğunu ifade eden Ayyıldız projede çoğunlukla atık malzemeleri kullandıklarını ve pencere kornişinden bomba atma düzeneği yaptıklarını söyledi.

Öğrenci Ersin Ayyıldız, “Aracımızda patlatıcı, lazer ve patlatıcı sistemi mevcut. Projemizi daha önce bilgisayar ortamında hazırlayıp daha sonra parçalarını tedarik edip montajını yaptık.” dedi. Ayyıldız, aracın insan vücudunun giremediği yerlere girebileceğini, üzerinde bulunan gece görüş kamerası sayesinde 24 saat iş yapabileceğini ve birçok olayda kullanılarak ölüm ve yaralanma gibi olasılıkları en aza indirebileceğini sözlerine ekledi.

Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Feda Öner ise ''Öğrencilerimize teorik bilgileri öğretiyoruz. Teorilerin pratiğini de laboratuvarda öğretiyoruz. Daha sonra teorinin ve pratiğin sonucu meydana gelen ürünü ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu noktada Ödüllü Proje Yarışmamızı düzenledik.'' dedi.

Öğrencilerin yaptığı projelerin gelişmeye uygun projeler olduğunu kaydeden Öner, ''Keşfedilmeyi bekleyen sayısız proje var, neden bu keşifler bizim öğrencilerimizin projeleri arasından da çıkmasın?'' ifadelerini kullandı.

Proje yarışmasında birinci olan öğrenciler bin lira, ikinci olan öğrencileri 750 lira üçüncü olan öğrenciler ise 500 lira ödül kazandı. CİHAN

Yorumlar