Genç tasarımcılar ödüllerini aldı

Dünyanın genç tasarımcıları Ankara’da buluştu. 38 ayrı ülkeden 305 genç tasarımcı, tasarım dünyasına katkı sunmak üzere bir araya geldi. Ön elemeyi geçen 126 projeden 21 proje altın, gümüş ve bronz madalya ile ödüllendirildi. Somalili...

Google Haberlere Abone ol
Genç tasarımcılar ödüllerini aldı

Dünyanın genç tasarımcıları Ankara’da buluştu. 38 ayrı ülkeden 305 genç tasarımcı, tasarım dünyasına katkı sunmak üzere bir araya geldi. Ön elemeyi geçen 126 projeden 21 proje altın, gümüş ve bronz madalya ile ödüllendirildi. Somalili Ahmed Abdurreşit İsmail türküleri, Atlantik Okulları halk oyunları ekibi de yöresel dansları ile programa renk kattı.

Teknoloji ve Tasarım Derneği tarafından düzenlenen ve bu yıl onuncusu yapılan Uluslararası Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatı'nda (TTM) dereceye girenler ödüllerini aldı. Ahmet Ulusoy Liseleri’nde düzenlenen olimpiyat, en geniş katılımlı uluslararası tasarım unvanını taşıyor. Sadece ortaokul ve liseli öğrencilerin katılabildiği olimpiyata bu yıl, dünyanın 38 ülkesinden toplam 5 bin 876 proje başvurusu oldu. Başvurusu yapılan projeler arasından ön elemeyi geçen 126 proje içinden 3’ü altın, 8’i gümüş, 10’uda bronz olmak üzere 21 madalya verildi. Afganistan’dan Kawood Amanullah akıllı soba projesiyle altın madalya kazandı. Türkiye’den ise Büşra Genç ‘Kolay Kelebek’ ve Fatmagül Korkmaz da 'Basit Makineli Eldiven' projesiyle altın madalya kazanan isimler oldular. Programda Atlantik Okulları halk oyunları ekibi yöresel danslarını sergilerken, Somalili Ahmed Abdurreşat İsmail, türküleriyle izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

‘ÖZGÜRCE FİKİRLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEK GENÇLER YETİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ’

Törende konuşan, Tasarım Derneği Merkezi Başkanı İlhan Yerli, küresel rekabette ön sıralarda yer alacak donanıma sahip, insana ve insani değerlere saygılı, bilgi ve teknoloji çağının gereklerini getiren, üreten, fikirlerini ortaya koyabilecek özgürlüğe sahip gençler yetiştir zorunda olduklarını belirtti. İlkokullarda evrensel insani değerlerin bir ders olarak okutulması gerektiğini savunan Yerli, "Ortaokullarımızda teknoloji tasarım dersinin müfredatının Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve sivil toplum kuruluşlarının iştirakı ile talim ve terbiye kurulu tarafından yeniden yazılması, bilim ve sanat merkezlerimizin özerk bir yapıya kavuşturulması, buradaki öğretmenlerle teknoloji tasarım öğretmenlerinin evrensel eğitim anlayışıyla hizmet içi eğitime alınmaları, gerek akademik liselerde gerekse meslek liselerinde mucit okulu tasarımcı gençlerin çalışabileceği atölyelerin, merkezlerin oluşturulması ve bu alanda özel sektörün desteğinin alınması hayati önem taşımaktadır.’’ dedi.

MADALYA ALAN ÖĞRENCİLER PROJELERİNİ TANITTI

Umur Bey Celal Bayar Anadolu Meslek Lisesi hemşirelik öğrencisi Büşra Genç, projesiyle ilgili "Acil servislerde, ambulanslarda, toplu kazalarda hastalara kısa sürede müdahale etmemiz gerekiyor. Biz bu beş dakikanın birkaç dakikasını damar yolunu sabitlemekle uğraşıyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla 'flaster' geliştirdim. Pratik ve kolay olduğu için de işimizi kolaylaştırıyor. En kısa sürede hastalara müdahale etmiş oluyoruz. Ekonomik açıdan da çok katkısı olduğu için bizim açımızdan çok önemli bir proje. 3 -4 aydan beri proje üzerinde çalışıyoruz. Çok büyük emekler verdik." ifadesini kullandı.

Yarışmaya Afganistan’dan katılarak, akıllı soba projesiyle altın madalya kazanan Kawood Amanullah ise şunları söyledi: "Metalin yakıtın üzerine koyduğumuz zaman, metalin atomları hareket etmeye başlar ve metalin enerjisi artarak genleşir. Sobanın üst kısmına yerleştirilen bor metali yayla bağlanmıştır. Soba içindeki ısı arttığında yay genleşir. Kapak aşağı doğru inerek yarısına kadar iner. Bu da hava akımının azalmasına ve dolayısıyla yakıtın az bir miktarda yanmasını sağlar. Belli bir süreden sonra sobanın içindeki ısı azaldığında yay büzülür, kapak yukarıya doğru çıkar. Bir kere daha oda içindeki ısı normal bir şekilde sağlanmış olur, yakıtın az bir miktarda yanmasını sağlar. Projeyi üç haftada hazırladık.’’

Programın sonunda madalya alan öğrenciler, dernek yetkilileri ve çok sayıda davetli fotoğraf çektirdi. CİHAN

Yorumlar