"Gebelik öncesi ve ilk 3 ayda folik asit alınması gerekir"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş, anne adaylarına gebelik öncesinde yapmaları gerekenlerle ilgili tavsiyelerde bulunarak, folik asit uyarısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
"Gebelik öncesi ve ilk 3 ayda folik asit alınması gerekir"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş, anne adaylarına gebelik öncesinde yapmaları gerekenlerle ilgili tavsiyelerde bulunarak, folik asit uyarısı yaptı. Taş, “Gebelik planlayan tüm kadınların, gebelikten önceki 12 haftada ve gebeliğin ilk 3 ayında 400 mikrogram folik asit alması tüm dünyada kabul görmüş bir ekoldür. Epilepsi hastalığı olan ve öyküsünde nöral tüp defektli bebek doğurmuş olan kadınlarda bu doz 4 miligram olmalıdır ve tüm gebelik boyunca kullanılmalıdır.” dedi.

Gebelik fizyolojik bir olaydır, ancak bazen gebelik sürecinde anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen birtakım olaylar gerçekleşebilir. Normal seyreden gebeliklerde bile kadının fizyolojisinde meydana gelen değişiklikler anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilir. Doğum öncesi dönem olarak adlandırılan bu dönemde anne adayında oluşabilecek sağlık sorunlarının saptanması ve tedavisi yapılmalıdır. Ayrıca, gebelik konusunda anne adayını bilgilendirmek de bu dönemin en önemli amaçlarından birisidir.

Sağlıklı bir gebelik için kadınların gebe kalmadan önce dikkat etmesi gerekenlerle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş, şunları söyledi: ”Gebelik öncesi danışma, sadece önceden tıbbi bir hastalığı olanları değil, gebeliği düşünen tüm kadınlar için önemlidir. Anne adayının tıbbi, sosyal ve genetik durumlarının gebelik öncesinde araştırılması ve en iyi duruma getirilmesi yoluyla gebelik sonuçlarının geliştirilmesi hedeflenir. Gebelik öncesi görüşme; risk belirlenmesi ve beslenme, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri gibi önerileri içerir."

Dr. Mustafa Taş, sağlıklı bir gebelik için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Anne adayı; sistemik hastalıklar yönünden sorgulanmalı, diabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları, varis ve damar tıkanıklığı varlığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, guatr bozuklukları irdelenmeli, gebeliği etkileyebilecek enfeksiyonlar araştırılmalı, gerekli tetkik, tedavi ve yönlendirmeler yapılmalıdır. Anne adayının genetik özellikleri sorgulanıp ailevi hastalıklar göz önüne alınmalıdır. Kadının yaşı, kilosu, varsa önceki gebelik ve doğum öyküleri detaylı alınmalıdır. Ayrıca, bilmiyorsa kan grubu tayini yapılmalıdır. Anne ve baba adayının iş çevreleri, saatleri, potansiyel stres kaynakları, tütün, alkol ve yasa dışı ilaçların kullanımı, ağır metaller ve organik çözücüler ile temas açısından sorgulanmalıdır. Gebelikte önerilen kilo alımı, zayıf kadınlar için 12,5-18 kg, normal kilodaki kadınlar için 11,5-16 kg, fazla kilolu kadınlar için 7-11,5 kg kadardır. Buna göre, gebe kalacak kadınların ideal kiloya ulaşması önerilmelidir. Gebelik planlayan tüm kadınların gebelikten önceki 12 haftada ve gebeliğin ilk 3 ayında 400 mikrogram folik asit alması tüm dünyada kabul görmüş bir ekoldür. Epilepsi hastalığı olan ve öyküsünde nöral tüp defektli bebek doğurmuş olan kadınlarda bu doz 4 miligram olmalıdır ve tüm gebelik boyunca kullanılmalıdır.

Sağlıklı toplumlar için sağlıklı gebelik şarttır. Sağlıklı gebeliği de gebelik öncesi muayene ve gebeliğe kadını hazırlayarak sağlamak mümkündür. Dolayısıyla tüm anne aday adaylarının planladıkları gebelikten, en az 3 ay önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmeleri faydalı olacaktır."




CİHAN

Yorumlar